Antena 3 CNN Externe Washingtonul, preocupat de noua generaţie de bombe nedetectabile, fabricate în Siria

Washingtonul, preocupat de noua generaţie de bombe nedetectabile, fabricate în Siria

Washingtonul, preocupat de noua generaţie de bombe nedetectabile, fabricate în Siria
Sursa foto: Foto: outsidethebeltway.com
13 Iul 2014   •   20:27

Ministrul american al justiţiei, Eric Holder, a estimat că ar fi "mai înspăimântător decât orice mariajul ucigător" între islamişti în Siria pentru a fabrica o nouă generaţie de bombe nedetectabile, scrie AFP.
 
"Câteva lucruri ne neliniştesc cu adevărat profund", a declarat ministrul într-un interviu pentru canalul tv ABC, difuzat duminică, dar înregistrat vineri la Londra, după un turneu în Europa.

El este primul înalt responsabil american care confirmă că militanţi islamişti dotaţi cu cunoştinţele necesare fac echipă cu islamişti din Siria pentru a fabrica o nouă generaţie de bombe ultrasofisticate.

Această temere provoacă de la începutul lunii iulie o întărire a măsurilor de securitate în aeroporturile din Europa şi din Orientul Mijlociu, care deservesc SUA cu zboruri directe.

"Acesta nu este un exerciţiu. Facem asta ca reacţie la lucruri pe care le-am detectat", a argumentat Holder.

"Supraveghem în permanenţă ceea ce fac cei care concep bombe, noile tehnici pe care încearcă să le utilizeze", a adăugat el.

Ministrul a evocat un "mariaj ucigător în care persoane cu cunoştinţe tehnice se aliază cu persoane care au suficientă fervoare pentru a-și da viaţa în sprijinul unei cauze îndreptate împotriva SUA şi a aliaţilor lor".

El s-a declarat neliniştit de fluxul europenilor şi americanilor care se duc în Siria şi de "impactul potenţial pe care aceştia l-ar putea avea, nu numai acolo, ci şi în ţările lor de origine". Ministrul a estimat la 7.000 numărul acestor combatanţi străini în Siria.

"Într-un fel, acesta este mai înspăimântător decât tot ce am putut să văd în calitate de ministru al justiţiei", a subliniat el. "Potenţialul negativ pe care îl văd emanând din informaţii în Siria şi în Irak este foarte neliniştitor", a mai spus el.

În același mod, Holder a estimat că mai devreme sau mai târziu combatanţii jihadişti ai Statului Islamic (EI), aripa Al Qaida în Irak, care a lansat o vastă ofensivă în această ţară şi a ocupat părţi din teritoriu, vor sfârşi prin "a se întoarce spre Occident și SUA în special".

Între altele, "lupii solitari" de tipul autorilor dublului atentat din aprilie 2013 de la maratonul din Boston, "aceşti extremişti violenţi veniţi din interior, sunt oameni care mă ţin treaz noaptea în încercarea de a anticipa ceea ce ei pregătesc", a adăugat ministrul american al justiţiei.

×
Subiecte în articol: Siria
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close