Antena 3 CNN Externe Ziua cea mare pentru Căpitanul Kirk din Star Trek. Actorul de 90 de ani pleacă în capsula spațială acolo unde nu a mai fost vreodată

Ziua cea mare pentru Căpitanul Kirk din Star Trek. Actorul de 90 de ani pleacă în capsula spațială acolo unde nu a mai fost vreodată

La trei luni după ce miliardarul Jeff Bezos s-a înălțat până dincolo de așa-numita linie Karman la bordul capsulei construită de compania sa, ansamblul spațial este pregătit să ducă în cosmos un alt echipaj civil.

Ziua cea mare pentru Căpitanul Kirk din Star Trek. Actorul de 90 de ani pleacă în capsula spațială acolo unde nu a mai fost vreodată
Sursa foto: Twitter @blueorigin
de Adrian Iclozan    |    13 Oct 2021   •   12:00

Între membrii acestuia se remarcă actorul William Shatner, cel care i-a dat viață pe micul și pe marele ecran Căpitanului Kirk din Star Trek.

Dacă acestă aventură spațială în viața reală va fi o reușită, Shatner, în vârstă de 90 de ani, va deveni cea mai vârstnică persoană care a ajuns în spațiu.

"Voi vedea vastitatea spațiului cosmic, miracolul extraordinar al Pământului și cât de fragil este, prin comparație cu forțele Universului. Sunt emoționat, nerăbdător, puțin nervos și puțin speriat în legătură cu această aventură complet nouă", a declarat actorul postului TV NBC. 

Zborul de miercuri, 13 octombrie, ar fi trebuit să aibă loc cu o zi înainte dar a fost amânat din cauza vântului puternic.

Ce scris "Căpitanul Kirk" înainte de a pleca în spațiu

Blue Origin a distribuit pe Twitter imagini cu participanții la zborul de miercuri și gândurile acestora înainte de lansare, așternute pe cărți poștală.

Actorul care a portretizat, el însuși, în Star Trak, ample aventuri spațiale într-un viitor dominat de propulsia hiper-luminică, a scris, cu referire la zborul în cosmos: "Cel mai important și mai practic concept pentru utilizarea spațiului cosmic și pentru ajutorul la salvarea planetei Pământ".

Căpitanul Kirk, zbor de 10 minute la limita spațiului cosmic

Înaltă de peste 18 metri, racheta New Shepard, va propulsa capsula la bordul căreia se vor afla Shatner și alți trei membri ai echipajului.

Racheta urmează să se desprindă de rampa de lansare situată in vestul Texasului la ora locală 9 (ora 17 în România).

Blue Origin a anunțat pe Twitter că membrii echipajului au efectuat marți antrenamentul înainte de zbor iar echipa misiunii spațiale a efectuat verificările menite să asigure că "toate sistemele sunt pregătite pentru lansare".

"Vânturile prognozate la momentul lansării au scăzut iar în prezent vremea de miercuri arată bine", a precizat compania.

Este de așteptat ca zborul de miercuri să replice în mare măsură durata și traiectoria lansării inaugurale din 20 iulie, când a zburat la limita spațiului extraatmosferic însuși Jeff Bezos, fondatorul Blue Origin.

Zborul de atunci a durat puțin peste 10 minute.

Ansamblul spațial urmează să ridice echipajul la 107 kilometri deasupra scoarței terestre. Pasagerii capsulei spațiale vor experimenta starea de imponderabilitate timp de câteva minute.

Blue Origin deține deja recordul pentru cea mai vârstnică persoană transportată în spațiu

Ulterior, capsula, a cărei cădere gravitațională va fi amortizată de parașute, va reveni pe Pământ, într-o zonă deșertică din Texas.

La zborul din 20 iulie a participat și aviatoarea veterană Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, care a devenit la momentul respectiv cea mai în vârstă persoană care a fost în spațiu. 

Însă acest record urmează să fie doborât miercuri de William Shatner.

Alături de actor se vor afla Chris Boshuizen, inginer care a lucrat pentru Agenția spațiale americană, NASA, Glen de Vries, antreprenor în domeniul medical și Audrey Powers, inginer și vicepreședinte Blue Origin.

Blue Origin păstrează misterul prețului biletelor spațiale

Compania nu a dezvăluit sumele plătite de turiștii spațiali sau dacă aceștia și-au plătit locul  la bordul vehiculului New Shepard.

William Shatner a spus că Blue Origin l-a contactat în vederea zborului.

Reuters menționează că cea de-a doua misiune spațială cu echipaj realizată de Blue Origin vine în contextul în care foști angajați ai companiei au acuzat managementul că a grăbit lansările și a pus accentul pe economii în dauna controlului calității și a personalului adecvat. Administrația Aviatică Federală din SUA a anunțat că analizează acuzațiile.

Blue Origin a anunțat, la rândul său, că investighează problemele sesizate de foștii angajați dar a susținut că vehiculul spațial New Shepard este "cel mai sigur construit vreodată".

Blue Origin: New Shepard este cel mai sigur vehicul spațial construit vreodată

Pe nișa extrem de îngustă a zborurilor spațiale de agrement, Blue Origin concurează cu Virgin Galactic, compania miliardarului de origine britanică Richard Branson.

Branson a devansat lansarea primei sale misiuni pentru data de 11 iulie anul curent. Zborul de atunci al avionului-rachetă Unity a fost un succes, ducând șase persoane  - între care și Branson  - la limita spațiului cosmic.

Însă cel mai proeminent jucător din sectorul privat în industria de vârf a zborurilor spațiale rămâne SpaceX, compania fondată de Elon Musk.

Axată pe misiuni civile cu și fără echipaj uman, SpaceX a dus pe Stația Spațială Internațională mai mulți astronauți, precum și provizii și încărcături necesare misiunilor pe orbită. 

Recent, SpaceX a debutat în turismul spațial, cu un zbor orbital circumterestru de trei zile, care s-a încheiat cu succes în data de 18 septembrie.

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close