Antena 3 CNN International News Jeff Bezos, în spațiu într-un zbor istoric. Racheta New Shepard s-a lansat cu succes din Texas și a revenit pe Pământ

Jeff Bezos, în spațiu într-un zbor istoric. Racheta New Shepard s-a lansat cu succes din Texas și a revenit pe Pământ

Ansamblul spațial New Shepard a părăsit, marți, la ora 16.12, ora României, rampa de lansare de la Van Horn, statul american Texas, pentru un zbor suborbital de circa 11 minute.

Jeff Bezos, în spațiu într-un zbor istoric. Racheta New Shepard s-a lansat cu succes din Texas și a revenit pe Pământ
de Adrian Iclozan    |    20 Iul 2021   •   16:12

UPDATE 16.32: Ușa capsulei se deschide, după aproximativ 10 minute de la aterizarea reușită. Primul care părăsește capsula este Jeff Bezos, cu o pălărie de cowboy pe cap. Îi urmează Oliver Daemen și Wally Funk.

Înainte de deschiderea trapei, Bezos a spus că fost "cea mai bună zi din viața sa".

Vocea sa a putut fi auzită în cadrul procedurilor de comunicație cu centrul de control.

Fratele lui Bezos, Mark, a spus, la rândul său, că se simte "incredibil" de bine.

Conform programului oficial, o conferință de presă urma să aibă loc la aproximativ două ore după aterizare.

UPDATE 16.21: Capsula cu cei patru astronauți a revenit pe Pământ.

UPDATE 16.19: Racheta purtătoare reutilizabilă a revenit pe Pământ

UPDATE 16.16: Capsula s-a separat de racheta purtătoare după ceva mai mult de 3 minute de zbor

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Alături de Jeff Bezos se află fratele acestuia, Mark Bezos, o veterană a programului spațial american, Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, și un student de 18 ani, Oliver Daemen, fiul unui om de afaceri olandez.

Este primul zbor cu echipaj uman efectuat de compania lui Bezos, Blue Origin, la limita spațiului cosmic.

Demersul lui Bezos a fost precedat, în urmă cu 9 zile, de reușita lui Richard Branson, care s-a ridicat la 86 de kilometri deasupra Terrei cu avionul spațial construit de compania acestuia din urmă, Virgin Galactic.

Cu doi jucători puternici în teren, turismul spațial are șansa să se transforme, cu timpul, dintr-un hobby exotic, într-o realitate comună.

Cu mai puțin de o jumătate de oră înainte de momentul fixat pentru decolare, cei patru membri ai echipajului au intrat în capsula programată să îi ducă la 106 kilometri altitudine.

După separarea rachetei purtătoare, capsula își continuă cursa extraatmosferică în timp ce propulsorul reutilizabil aterizează la câțiva kilometri de locul lansării.

Constructorii New Shepard au luat măsuri speciale de precauție, cea mai importantă fiind sistemul de detașare a capsulei de rachetă, în caz de pericol.

Un motor cu combustibil solid se va activa într-o astfel de eventualitate și va îndepărta de propulsorul reutilizabil capsula cu echipajul.

×
Subiecte în articol: Jeff Bezoz
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close