Antena 3 CNN Externe Yemen. Autorităţile au arestat o femeie suspectată de expedierea pachetelor cu exploziv

Yemen. Autorităţile au arestat o femeie suspectată de expedierea pachetelor cu exploziv

Yemen. Autorităţile au arestat o femeie suspectată de expedierea pachetelor cu exploziv
Sursa foto: Foto: article.wn.com
31 Oct 2010   •   14:07

Autorităţile din Yemen au arestat o femeie suspectată că ar fi expediat pachetele cu exploziv descoperite în două avioane cargo, în Marea Britanie şi Dubai. Premierul britanic David Cameron a declarat că dispozitivele urmau, probabil, să explodeze în timp ce avioanele se aflau în aer.

Femeia arestată în capitala Yemenului este studentă la medicină. Numărul ei de telefon figurează pe avizele de expediere ale celor două colete. Mama sa a fost şi ea arestată. Operaţiunea a fost anunţată chiar de şeful statului, Ali Abdullah Saleh (foto).

Preşedintele  a adăugat că Yemenul va lupta "prin forţe proprii" împotriva reţelei al-Qaida, fără să permită altor puteri să se amestece în treburile sale interne. Poliţia locală a confiscat alte 26 de pachete suspecte şi a arestat mai mulţi funcţionari ai aeroportului şi companiilor de transport.

Coletele găsite în Marea Britanie şi Dubai conţineau imprimante în care era ascuns un exploziv puternic, împreună cu mecanisme de detonare. Experţii consideră că bombele erau perfect funcţionale.

Avionul în care a fost găsit unul din pachete făcea o escală tehnică în Marea Britanie, înainte de a-şi continua zborul spre Statele Unite. Ambele colete purtau adresele unor sinagogi din Chicago. Ramura al-Qaida din Yemen, una din cele mai active din lume, a plănuit, anul trecut, un atentat sinucigaş la bordul unui avion american, chiar de Crăciun. Dar bomba n-a explodat, iar teroristul a fost prins.

Sute de studenţi au manifestat pentru eliberarea colegei lor

Sute de studenţi yemeniţi au manifestat duminică la Sanaa, capitala Yemenului, pentru a cere eliberarea colegei lor, arestată sub suspiciunea că a expediat două colete-capcană cu destinaţia Statele Unite, informează AFP.

Purtând banderole care făceau apel la eliberarea tinerei, peste 500 de studenţi ai Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii din Sanaa au defilat în campus.
   
"Unde este justiţia, unde este securitatea? Eliberaţi-o pe Hanane", scandau studenţii, între care figurau şi tinere ce purtau vălul integral.
   
Femeia arestată, Hanane al-Samaui, în vârstă de 22 de ani, este studentă în anul cinci la Facultatea de Inginerie, potrivit organizaţiei yemenite de apărare a drepturilor omului Hood. Mama acesteia, în vârstă de 45 de ani, a fost reţinută odată cu ea.
   
"Hanane nu are legături cu nici o organizaţie şi nu avea activităţi politice, nefiind nici deosebit de religioasă. Este o studentă sârguincioasă", a afirmat Zaynab, unul dintre colegii săi.
   
Organizaţia Hood şi-a exprimat îndoiala privind vinovăţia femeii.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close