Antena 3 CNN Externe Zboruri anulate sau amânate și sute de mii de pasageri afectați | MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg în Germania

Zboruri anulate sau amânate și sute de mii de pasageri afectați | MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg în Germania

În Germania a început astăzi o grevă de două zile a angajaților de pe marile aeroporturi pentru majorări salariale.

Zboruri anulate sau amânate și sute de mii de pasageri afectați | MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg în Germania
Sursa foto: Getty images | Kong Ding Chek
de Vlad Draghicescu    |    Ştefan Petrică    |    17 Feb 2023   •   12:46

Mii de zboruri au fost anulate după ce angajații din aviație din Germania, au intrat în grevă, deoarece încă n-au ajuns la un consens pentru creșterile salariale.

Aeroporturile afectate de greve sunt München, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Hanovra, Bremen şi Stuttgart.

Aproximativ 300.000 de pasageri au fost afectați de această mișcare de protest care reprezintă aproximativ 2.800 de zboruri.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Germania, că greva de vineri va duce la zboruri anulate sau amânate.

Grevele de avertizare au început joi seară, când angajații serviciilor publice, angajații responsabili de serviciile de la sol și cei din domeniul securității aviatice și-au încetat activitatea la cererea sindicatului Verdi, organizatorul acestui protest.

În ultimele luni au mai existat greve de mai mică amploare, dar și acestea afectează șapte aeroporturi din țară.

Citeşte şiMAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg în Franţa: Grevă generală în traficul feroviar

Mai precis München, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Hanovra, Bremen şi Stuttgart sunt aeroporturi responsabile de aproximativ două treimi din volumul de pasageri din Germania.

Impactul grevei este unul substanțial, însă nu toate zborurile din spațiul aerian german sunt anulate, în sensul că pe unele dintre aeroporturi rămân disponibile serviciile de urgență pentru zboruri militare, aterizări de securitate sau zboruri medicale.

Sindicatul Verdi nu a cerut intrarea în grevă doar la aeroporturi, ci și în alte puncte ale administrației din Germania.

De altfel, Verdi și Asociația Funcționarilor Publici solicită de ceva timp venituri cu 10.6% mai mari.

În Berlin, după îndelungi negocieri, angajații au reușit să primească în plus 360 de euro la salariu pe lună și un bonus de compensare a inflației de 2.500 de euro.

În ceea ce privește pasagerii, aceștia au puține posibilități de a contracara această grevă cu o alternativă de transport.

Succesul lor variază în funcție de destinație și de oră, pentru că pe distanțe scurte, o alternativă poate fi trenul, dar și acolo este un volum mare de pasageri și probabil că nu toți doritorii vor putea utiliza trenul pentru distanțe mai lungi.

Este recomandată reprogramarea zborului sau să fie găsite alternative împreună cu compania aeriană.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close