Antena 3 CNN Externe Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta faţă de noua Constituţie sub sloganul "Dictatura lui Orban!"

Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta faţă de noua Constituţie sub sloganul "Dictatura lui Orban!"

Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta faţă de noua Constituţie sub sloganul "Dictatura lui Orban!"
Sursa foto: Foto: kgmi.com
03 Ian 2012   •   13:12

Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta împotriva întrării în vigoare a noii Constituţii. Actuala lege fundamentală a Ungariei a primit numeroase critici pe motiv că limiteaza puterile Curţii Constituţionale, ameninţă libertatea presei şi pune capăt independenţei justiţiei.

Manifestanţii adunaţi în centrul Budapestei au scandat sloganuri împotriva Guvernului condus de premierul Viktor Orban şi au fluturat pancarte pe care scria, printre altele: "Destul!", "Dictatura lui Orban!", "Orbanistan!".

În acest timp, membrii guvernului şi preşedintele Pal Schmitt participau la ceremonia organizată la Opera din Budapesta, cu ocazia intrarii în vigoare a noii Constituţii.

Desfăşurată sub denumirea "Va fi din nou Republica" demonstraţia a strâns aproximativ 30.000 de persoane în centrul Capitalei ungare.

Numele evenimentului face referire la una dintre modificările din noua Constituţie, care înlocuieşte titulatura de "Republica Ungară" cu "Ungaria".

Intrată în vigoare de la 1 ianuarie, noua Constituţie a fost adoptată datorită majorităţii parlamentare de două treimi a partidul Fidesz condus de Viktor Orban.

Din cauza tendinţelor sale autoritare, legea fundamentală a Ungariei a fost criticată atât de liderii europeni cât şi de, secretarul de stat al american, Hillary Clinton.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close