Antena 3 CNN Externe Zgomotul prea puternic poate provoca diabet și boli cardiovasculare. Ţara care cheltuie 156 miliarde de euro anual din cauza poluării fonice

Zgomotul prea puternic poate provoca diabet și boli cardiovasculare. Ţara care cheltuie 156 miliarde de euro anual din cauza poluării fonice

Poluarea fonică are un impact serios asupra sănătăţii mentale şi fizice, dar şi asupra bugetului naţional, informează Mediafax.

Zgomotul prea puternic poate provoca diabet și boli cardiovasculare. Ţara care cheltuie 156 miliarde de euro anual din cauza poluării fonice
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    22 Iul 2021   •   17:20

Și gălăgia are prețul ei. Poluarea fonică ne costă timp, bani şi sănătate. 

Cel puţin, asta arată un studiu derulat de către două autorităţi franceze din domeniul Ecologiei, care au ajuns la concluzia că poluarea fonică afectează 25 de milioane de persoane în Franţa şi este un factor de stres în viaţa de zi cu zi, conform connexionfrance.com.

Mai mult, nouă milioane de oameni din Franţa sunt expuşi la zgomote care sunt mult peste limita admisă de lege.

irca 430.000 de franceze iau medicamente pentru anxietate iar 2.600 au murit din cauza problemelor cardiovasculare provocate de poluare fonică.   

Persoanele care trăiesc în zone cu zgomot puternic (trafic intens, şantiere în construcţie etc) tind să se interneze mai des în spital, să îşi ia concedii şi să aibă productivitate mai scăzută la job.    Totodată, poluarea fonică influenţează preţurile în industria imobiliară, scăzând valoarea apartamentelor şi a caselor.  

Probleme de somn, boli cardiovasculare, obezitate şi diabet. Poluarea fonică ne îmbolnăveşte şi ne predispune la boli mai grave. 

Asta arată datele strânse de autorităţile franceze, care spun însă că este nevoie de studii mai extinse, întrucât acest tip de poluare tinde să nu fie luat în seamă de către legiuitori în absenţa unor date concrete.   

68,4% din poluarea fonică este din cauza transportului. 

În bani, asta înseamnă cheltuirea a 106,4 miliarde euro anual în Franţa.   

Din procentul de 68,4%, traficul rutier este cel mai „păcătos”, urmat de tradficul aerian şi cel feroviar.  

Vecinii zgomotoşi, şantierele, spitalele şi şcolile, contribuie, la rândul lor, la creşterea nivelului poluării fonice.   

 „Poluarea fonică nu este doar stresantă, ci o problemă reală de sănătate publică”, spune deputata şi preşedinta Consiliului naţional pentru combaterea poluării fonice, Laurianne Rossi.    

Dacă în privinţa poluării aerului, oamenii încep să ia măsuri, când vine vorba despre cea fonică, lucrurile nu sunt încă destul de clare, întrucât lipsesc cercetările în acest sens.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close