Antena 3 CNN Externe "Ziua furiei" în Yemen. Proteste pe străzile capitalei Sanaa

"Ziua furiei" în Yemen. Proteste pe străzile capitalei Sanaa

"Ziua furiei" în Yemen. Proteste pe străzile capitalei Sanaa
Sursa foto: Foto: cnn.com
03 Feb 2011   •   14:50

Mişcările populare din Tunisia şi Egipt produc un efect de domino în mai multe ţări arabe. Regele Abdullah al Iordaniei a demis guvernul şi a numit un nou prim ministru în urma presiunii populaţiei, iar preşedintele Ali Abdullah Saleh din Yemen a anunţat că nu mai doreşte să fie reales, pentru a preveni escaladarea protestelor din capitala Sanaa.

Asemenea tunisienilor şi egiptenilor, mii de oameni au ieşit în stradă în capitala Yemenului, joi, în ceea ce au denumit "ziua furiei", informează CNN. Protestatarii scandează împotriva guvernului, reclamând sărăcia din ţară, o parte dintre ei cerând plecarea preşedintelui.

Protestatarii şi-au manifestat intenţia de a-şi organiza mitingul în Piaţa Tahrir, corespondentul pieţei cu acelaşi nume din Cairo, care a reprezentat punctul principal în care egiptenii au cerut demisia preşedintelui Mubarak. Nu se cunoaşte dacă în mod spontan, sau la ordinele puterii, dar piaţa a fost ocupată înainte de sosirea protestatarilor, de simpatizanţi ai guvernului şi suţinători ai preşedintelui Saleh, scrie The Daily Telegraph.

 


Ali Abdullah Saleh a încercat mai multe variante pentru a preveni o desfăşurare a evenimentelor după modelul Tunisia sau Egipt.

După ce a anunţat că nu mai candidează pentru un nou mandat, preşedintele a declarat că va renunţa şi la modificarea constituţiei care i-ar fi permis să rămână în funcţie pe viaţă. El a mărit salariul militarilor şi le-a promis studenţilor că nu vor fi obligaţi să îşi plătescă taxele de şcolarizare anul acesta. Ca o ultimă concesie el şi-a luat angajamentul că nu se va implica în alegerile din 2013 pentru a-i preda puterea fiului său.

Totuşi, măsurile luate de preşedinte nu au convins liderii opoziţiei să îndemne populaţia să renunţe la proteste, iar oamenii au ieşit în stradă. Cele două mişcări, pro şi anti guvern s-au desfăşurat în mod paşnic, deşi este cunoscut faptul că o mare parte din populaţia Yemenului deţine arme de foc.



Contextul în care au apărut demonstraţiile din Yemen poate reprezenta un motiv serios de îngijorare pentru Statele Unite şi alte ţări ameninţate de gruparea teroristă al-Qaida.

Yemen este cea mai săracă dintre ţările arabe, se confruntă cu o rebeliune în zona de nord şi cu intenţii de secesiune în fostul teritoriu independent din sud. Lipsa capacităţii de a impune legea în teritoriu a fost folosită de liderii al-Qaida pentru a se refugia în zone necontrolabile ale Yemenului.

Reţeaua teroristă ar putea beneficia de pe urma instabilităţii din Yemen, folosindu-se de liderii triburilor din nord pentru a-şi creşte influenţa în Peninsula Arabă, una dintre implicaţiile directe ale acestei influenţe ar fi folosirea Yemenului pentru a ataca vecinii acestei ţări, cum ar fi Arabia Saudită.

×
Subiecte în articol: Yemen presedinte
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close