Antena 3 CNN Externe Ziua SCADENŢEI pentru Grecia. Europa este cu ochii pe ţara care ar putea intra astăzi, oficial, în FALIMENT

Ziua SCADENŢEI pentru Grecia. Europa este cu ochii pe ţara care ar putea intra astăzi, oficial, în FALIMENT

Ziua SCADENŢEI pentru Grecia. Europa este cu ochii pe ţara care ar putea intra astăzi, oficial, în FALIMENT
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
30 Iun 2015   •   07:07

Zi decisivă pentru Grecia. Ţara ar putea intra, astăzi, oficial, în incapacitate de plată, dacă nu achită rata scadentă a împrumutului acordat de FMI. Drama datoriei greceşti va continua pe 5 iulie cu referendumul asupra condiţiilor de acord oferite de creditorii internaţionali.

Premierul Alexis Tsipras şi-a chemat concetăţenii să respingă cererile creditorilor, iar zeci de mii de manifestanţi au ieşit în stradă în acelaşi scop.

De cealaltă parte, opoziţia greacă şi liderii vest-europeni avertizează că un vot negativ la referendum poate atrage excluderea ţării din zona euro sau chiar din Uniunea Europeană.

Aproape 15.000 de oameni au manifestat, în faţa parlamentului din Atena, pentru un vot negativ la referendumul de duminică. Participanţii au respins politica de austeritate şi cererile finanţatorilor internaţionali, în principal creşterea TVA şi reforma pensiilor.

"Am venit aici ca să spunem Guvernului şi întregii Europe că nu trebuie să dăm înapoi. Austeritatea distruge poporul şi trebuie să înceteze. Mesajul tuturor celor de aici este un "nu" puternic şi hotărât faţă de aceste măsuri pe care Europa vrea să le impună Greciei", a spus

Premierul Alexis Tsipras a susţinut că un vot negativ la referendum va întări poziţia guvernului în eventuale noi negocieri cu creditorii străini. El a adăugat că îşi va da demisia dacă grecii vor vota "da".

De cealaltă parte, liderul opoziţiei, fostul premier Antonis Samaras, acuză guvernul că a adus Grecia în pragul dezastrului şi pledează pentru un vot pozitiv la referendum.

În ciuda tensiunilor, liderii europeni se declară dispuşi să reia, după referendum, negocierile cu Grecia, dar numai dacă votul pozitiv va fi majoritar.

Până la referendum, grecii se confruntă, deja, cu efectele apropiatei intrări în incapacitate de plată. Băncile rămân închise toată săptămâna, iar din bancomate nu se pot retrage mai mult de 60 de euro pe zi. Restricţia nu se aplică turiştilor care deţin carduri emise de bănci străine, dar şi aceştia pot avea dificultăţi dacă nu au destul numerar în buzunare. Agenţia Standard and Poor's a redus din nou ratingul Greciei, şi aşa foarte scăzut, şi estimează şansele ieşirii ţării din zona euro la 50 la sută.

×
Subiecte în articol: Grecia criza Grecia
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close