Antena 3 CNN High Tech Apple prezintă noul sistem de operare OSX - LION, la WWDC 2011

Apple prezintă noul sistem de operare OSX - LION, la WWDC 2011

Apple prezintă noul sistem de operare OSX - LION, la WWDC 2011
de Andrei Ştefănescu    |    07 Iun 2011   •   18:14
Din 5 iunie a început  WWDC 2011, conferința Apple dedicată produselor software. Cel mai impresionant produs adus în atenția publicului a fost noul sistem de operare OSX – LION. Ce e nou? Foarte multe funcții…sau foarte puține. Depinde din ce punct de vedere îl analizăm.

În primul rând se observă o «translatare» a caracteristicilor atât de apreciate de utilizatorii de pe celelalte platforme Apple (iPhone si iPad) către versiunea desktop. Un pas înainte? Cu siguranță. Utilizatorii acestor platforme vor fi fericiți să regăsească mediul atât de familiar de pe telefonul mobil sau de pe tabletă și pe calculatorul personal. Aceasta mișcare corelată cu posibilitatea de migrare a utilizatorilor din Windows (amintită în trecere la sfârșitul prezentării) ar putea să rezulte într-o creștere masivă a cotei de piață Apple.

Un alt aspect foarte interesant al noului sistem de operare este integrarea mai bună a «magazinului de aplicatii» în sistemul de operare. Efectul pentru dezvoltatori este unul benefic. Toate aplicațiile sunt disponibile, accesibile, promovate și actualizate prin intermediul Apple, fără costuri suplimentare (în cazul în care dezvoltatorii s-au împăcat cu ideea că 30% din valoarea software-ului ajunge la Apple). De asemenea aplicațiile vor fi mai greu (dar nu imposibil) de piratat prin aceasta metodă.

De ce am lăsat să se înțeleagă că funcțiile noi sunt totuși foarte puține? Cu toate că lista completă cuprinde peste 250 de elemente, foarte multe nu sunt inovații, ci doar adaptări ale unor funcții deja întâlnite în alt context.

Ce mi-a atras atenția în mod special din întreaga listă a fost funcția de «auto-salvare» . Corelată cu «istoricul documentului» această funcție va permite păstrarea întregii evoluții a unui document. Nu este o noutate absolută, dar este o facilitate binevenită și dacă până acum fiecare aplicație trebuia să implementeze separat mecanismul de salvare, acum Apple a pus la dispoziția dezvoltatorilor uneltele necesare pentru a implementa funcția fară dificultate.

Ca o concluzie, Apple ne prezintă un sistem de operare stabil, cu un aspect extrem de prietenos atat pentru utilizatorii «veterani» cât și pentru cei noi. Rămâne să așteptăm până în luna iulie pentru a vedea cum va primi comunitatea propunerea de a trece la un nou sistem de operare. Ținând cont de prețul redus și de ușurința cu care se poate face actualizarea consider că răspunsul va fi unul pozitiv.

×
Subiecte în articol: Apple sistem de operare
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close