x close

Bogdan Chirieac, după ce Dăncilă a anunțat că va contesta votul pentru turul II: E o uriașă problemă. Vom avea din nou o aberație juridică

08 Noi 2019   •   18:50
Bogdan Chirieac, după ce Dăncilă a anunțat că va contesta votul pentru turul II: E o uriașă problemă. Vom avea din nou o aberație juridică Sursă foto: Captură Antena 3

Bogdan Chirieac a venit cu o primă reacție după ce Viorica Dăncilă a anunțat că va contesta turul II al alegerilor prezidențiale. Analistul politic susține că alegerile din diaspora sunt profun neconstituționale.

"Din capul locului, vă spun că dincolo de entuziasmul de după europarlamentare legea privind alegerile din Diasporă este profund neconstituţională. Pe de o parte, a început votul în străinătate, dar nu s-a terminat campania. Este o aberaţie. Vedeţi, dacă legea o faci cum o faci, ai astfel de aberaţii. Apoi, este o uriaşă problemă constituţională. De ce dacă sunt la Vaslui nu pot vota prin corespondenţă, dar dacă sunt peste graniţă, în Moldova, pot? De ce o diferenţă de 5 km îmi ia mie un drept, ca cetăţean român? O altă problemă gravă este legată de durată. De ce unii cetăţeni au dreptul să voteze trei zile, şi alţii o singură zi? Poate că duminică plec în weekend. Poate voiam să votez liniştit vineri şi apoi să plec în weekend, până luni. De ce mi se ia acest drept? Deci legea alegerilor în diaspora probabil va fi declarată neconstituţională după prezidenţiale. Asta pentru că la locale, românii cu situaţia în regulă în străinătate votează pentru oraşele unde locuiesc, conform legislaţiei europene, iar la parlamentare, oricât de mulţi ar ieşi la vot, tot 6 parlamentari are diaspora. Şi atunci nu mai există o miză.

Dacă vreun candidat contestă rezultatul alegerilor pe baza acestor lucruri, probabil vom avea din nou o aberaţie juridică în sensul în care CCR îl va declara preşedinte pe cine va ieşi preşedinte, după care rămâne să se judece. Şi la final, după o vreme, se va spune că nu a fost în regulă, dar asta e situaţia. Spre exemplu, dacă cineva îşi bătea capul şi constata că la alegerile din 2009 a fost fraudă, ce se întâmpla cu al doilea mandat al lui Băsescu? El s-a desfăşurat, a existat, Băsescu a semnat unde scrie 'preşedintele României', nu se mai pot desface astfel de lucruri", a mai spus Bogdan Chirieac la Antena 3. 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati