Antena 3 CNN High Tech Soluţie pentru depozitarea deşeurilor nucleare, îngroparea în bazine speciale la 500 de metri sub pământ

Soluţie pentru depozitarea deşeurilor nucleare, îngroparea în bazine speciale la 500 de metri sub pământ

Soluţie pentru depozitarea deşeurilor nucleare, îngroparea în bazine speciale la 500 de metri sub pământ
Sursa foto: Foto: treehugger.com
25 Apr 2011   •   17:35

Experţii suedezi au descoperit o soluţie ingenioasă pentru depozitarea deşeurilor provenite de la centralele nucleare. Este vorba de recipienţi uriaşi de cupru care vor fi îngropaţi la 500 de metri sub pământ. Proiectul este unic în lume şi ar putea ajuta autorităţile nipone să treacă peste dezastrul nuclear de la Fukushima.

Tehnologia elaborată de experţii suedezi propune depozitarea reziduurilor radioactive în recipienţi de cupru, la 500 de metri sub pământ. Deşeurile vor fi înmagazinate sub o stâncă veche de două miliarde de ani. Experţii spun că depozitarea deşeurilor radioactive va fi asigurată pentru 100.000 de ani. În plus, va rezista cutremurelor de orice magnitudine şi chiar unei eventuale Epoci de Gheaţă.

După aprobarea proiectului, Suedia va abandona actuala soluţie provizorie de depozitare în bazine de apă. Aceeaşi variantă care a eşuat după cutremurul din Japonia.

Dezastrele de la Cernobîl şi Fukushima reprezintă motive în plus pentru ca acestă variantă să fie adoptată în toată lumea.

Totuşi, proiectul are parte şi de contestaţii, existând voci care susţin că solul s-ar putea deplasa pe verticală cu mai multe zeci de milimetri pe an, iar procesul de coroziune ar putea fi mai rapid decât se calculează, ceea ce ar putea compromite spaţiile de depozitare a deşeurilor nucleare.

 

×
Subiecte în articol: solutie Fukushima Cernobîl
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close