Antena 3 CNN International News Beijingul acuză SUA că o navă de război a intrat în apele sale teritoriale

Beijingul acuză SUA că o navă de război a intrat în apele sale teritoriale

China a reacționat cu furie după ce Marina Statelor Unite a trimis o navă de război prin apele disputate în Marea Chinei de Sud, în apropierea insulelor Paracel, într-o misiune despre care a spus că va „afirma” drepturile și libertățile de navigație, dar China a spus că este ilegală.

Beijingul acuză SUA că o navă de război a intrat în apele sale teritoriale
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    20 Mai 2021   •   15:12

Comandamentul Teatrului Sudic al armatei chineze a spus că USS Curtis Wilbur a intrat fără permisiune în apele din apropierea insulelor Paracel, adăugând că navele și avioanele Chinei vor urma nava SUA.

Cea de-a şaptea flotă a US Navy a declarat că distrugătorul de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Curtis Wilbur, a efectuat marţi un „tranzit de rutină prin strâmtoarea Taiwanului”, respectând dreptul internaţional.

"Tranzitul navei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA pentru o regiune indo-pacific liberă şi deschisă. Armata Statelor Unite va continua să zboare, să navigheze şi să opereze oriunde permite legea internaţională", a declarat aceasta.

Acesta a adăugat că China s-a opus acțiunii SUA, despre care a spus că a încălcat suveranitatea și a subminat pacea și stabilitatea regională.

China consideră că guvernul ales din punct de vedere democratic al Taiwanului se îndreaptă spre o declarație oficială de independență pentru insulă, ceea ce reprezintă o linie roșie pentru regimul comunist.

Marea Chinei de Sud reprezintă unul dintre multele puncte fierbinţi în relațiile dificile dintre China și SUA, Washingtonul respingând revendicările teritoriale ale Beijingului în apele bogate în resurse. Navele de război americane au trecut prin Marea Chinei de Sud cu o frecvență crescândă în ultimii ani, o dovadă de forță împotriva pretențiilor chineze.

China, Taiwan și Vietnam revendică toate suveranitatea asupra insulelor Paracel, cunoscute sub numele de Xisha în China și Hoang Sa în Vietnam. Lanțul insular se află la aproximativ 400 de kilometri (250 de mile) la est de Vietnam și 350 de kilometri (220 de mile) la sud de China.

×
Subiecte în articol: China Beijing
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close