Antena 3 CNN International News China oferă Afganistanului ajutoare în valoare de 31 milioane de dolari, precum și vaccinuri împotriva COVID-19

China oferă Afganistanului ajutoare în valoare de 31 milioane de dolari, precum și vaccinuri împotriva COVID-19

China va oferi talibanilor un ajutor în valoare de aproape 31 de milioane de dolari constând în hrană, provizii pentru iarnă, vaccinuri împotriva COVID-19 și medicamente.

China oferă Afganistanului ajutoare în valoare de 31 milioane de dolari, precum și vaccinuri împotriva COVID-19
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    09 Sep 2021   •   14:52

Hua Chunyin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a spus că decizia a fost anunțată în timpul primei întâlniri cu miniştrilor de externe din ţările vecine Afganistanului, iar ajutorul de urgenţă este destinat „poporului afgan".

Ministrul de Externe chinez, Wang Yi a anunțat, de asemenea, că țara sa va dona, în prima tranșă,  3 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 Afganistanului. Deocamdată nu este clar când vor fi livrate acestea.

Liderii de la Beijing au anunțat în repetate rânduri intenția Chinei de a oferi vaccinuri anti-COVID-19 țărilor cu venituri mici, iar Afganistanul era una dintre priorități.

Wang a precizat că SUA și aliații ei sunt obligați, mai mult ca orice altă țară, să ofere ajutor poporului afgan.

După retragerea din Afganistan a forțelor NATO, și revenirea la putere a talibanilor, Wang a declarat că SUA ar trebui ”să își asume responsabilitatea de a ajuta țara să atingă un prag de stabilitate economică, în timp ce respectă independeța Afganistanului”.

Marți, talibanii au anunțat noul guvern interimar, punând în posturile cheie  veterani ce au luptat împotriva coaliției timp de 20 de ani.

Wang le-a cerut insurgenților să elimine terorismul și să se unească cu grupurile etnice din țară.

”Afganistanul, și vecinii lui, ar trebui să se coordoneze și să coopereze pentru a construi o structură politică prudentă, și pentru a elimina forțele teroriste”.

După întâlnirea liderilor talibani cu ministrul de externe chinez din iulie, Wang a numit gruparea islamistă ” o forță militară și politică importantă în Afganistan”, și a declarat că aceștia ” vor juca un rol important în menținerea păcii în țară, și în procesul de reconstrucție”.

Ca răspuns, talibanii au numit China ”o bună prietenă” și au jurat ”să nu permită niciodată accesul pe teritoriul afgan forțelor care ar putea să facă rău Chinei”.

Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că organizația dorește o legătură mai strânsă cu Beijingul.

”China este o vecină foarte puternică și importantă, și de-a lungul timpului am avut relații bune cu ea. Vrem ca acum, aceste relații să fie și mai strânse”, a spus Zabihullah Mujahid.

China consideră extremismul religios drept o forţă destabilizatoare, în special când vine vorba de regiunea sa vestică, Xinjiang, şi este îngrijorată de mult timp că teritoriul controlat de talibani ar putea fi folosit pentru a adăposti forţe separatiste.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close