Antena 3 CNN International News Chinez, reținut după ce a ironizat polițiștii și s-a plâns de restricțiile anti-COVID-19

Chinez, reținut după ce a ironizat polițiștii și s-a plâns de restricțiile anti-COVID-19

Un bărbat din China a fost reținut pentru nouă zile după ce a postat un meme pe un grup al unei rețele de socializare și s-a plâns de restricțiile împotriva COVID-19. Gestul bărbatului a fost considerat ofensator pentru poliție.

Chinez, reținut după ce a ironizat polițiștii și s-a plâns de restricțiile anti-COVID-19
Sursa foto: Colaj Twitter/ Boxun News
de Cerasela Stafie    |    02 Noi 2021   •   19:50

Incidentul a devenit viral pe rețelele sociale chineze. Bărbatul, identificat doar după numele său de familie Li, ar fi trimis meme-ul pe platforma chineză de socializare WeChat, într-un de grup, plângându-se de măsurile locale de prevenire și control al COVID-19, la sfârșitul lunii trecute, potrivit autorităților și presei de stat.

China menține o politică fără compromisuri cu privire la măsurile restrictive, care au fost reimpuse de autorități în ultimele săptămâni, în încercarea de a reduce răspândirea virusului.

Poliția din orașul Qingtongxia, în regiunea Ningxia, a postat o captură de ecran a discuțiilor purtate de Li pe rețelele sociale chineze, dar ulterior a șters postarea.

Publicația The Paper a făcut publice mai multe informații cu privire la incidentul cu pricina. Acesta a provocat consternare în China, iar hashtag-ul aferent a adunat 170 de milioane de vizualizări. Mulți au protestat împotriva pedepsei, susținând că folosirea unei glume pe internet nu este un motiv pentru a fi reținut de poliție.

Potrivit jurnaliștilor chinezi, Li a trimis o meme care arată un câine cu pălărie de poliție, ținând o insignă a oamenilor legii și arătând-o spre cameră. Este o imagine comună, care a fost folosită pe scară largă online înainte, cu diferite variații, incluzând uneori o pisică sau un personaj de desene animate cu pălăria forțelor de ordine.

Sâmbătă seara, poliția locală a primit un pont de la un membru al grupului, care le-a transmis că Li a trimis o imagine „insultând imaginea poliției”.

Autoritățile au demarat o anchetă în grupul respectiv, care avea peste 330 de membri. După ce au constatat că Li era „nemulțumit de măsurile de prevenire a infectărilor din comunitate”, bărbatul a fost chemat la secție, unde a fost interogat și în cele din urmă „a mărturisit infracțiunea de a insulta poliția”.

Oamenii legii au declarat că acțiunile sale au constituit infracțiunea de „a crea certuri și provoca necazuri”. Drept pedeapsă, omul a primit nouă zile de detenție.

×
Subiecte în articol: China arestare poliție masuri COVID-19
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close