Antena 3 CNN International News Danemarca a ajutat SUA să strângă date despre oficialii europeni

Danemarca a ajutat SUA să strângă date despre oficialii europeni

Spionarea responsabililor europeni de către serviciile secrete americane, ajutate de Danemarca, ar fi „extrem de gravă dacă se confirmă”, a apreciat luni secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, la o zi după dezvăluiri în acest sens apărute în presa europeană.

Danemarca a ajutat SUA să strângă date despre oficialii europeni
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    31 Mai 2021   •   14:50

SUA au spionat responsabilii politci în Europa, între care şi cancelarul german, Angela Merkel, din 2012 până în 2014, cu ajutorul serviciilor de informaţii daneze.

Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) se branşase la cabluri de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan şi înalţi funcţionari în Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa.

Au mai fost aduse acuzaţii similare şi în 2013.

Pentru a efectua această operaţiune, NSA a beneficiat de o colaborare în materie de supraveghere cu serviciul de informaţii militar danez FE.

Operaţiunea s-ar fi numit "Operaţiunea Dunhammer", şi ar fi persmis NSA să strângă date folosind numerele de telefon ale politicienilor ca parametrii de căutare. 

Momentan nici FE nici NSA nu au comentat aceste acuzaţii.

„Este extrem de grav; trebuie verificat dacă partenerii noştri din UE, danezi, au comis erori sau abateri în cooperarea lor cu serviciile americane.

Iar apoi, de partea americană să vedem dacă de fapt au existat interceptări, spionare a unor responsabili politici”, a declarat Clement Beaune la postul de televiziune şi radio France Info, fără a respinge ideea de „a se trage consecinţe în ceea ce priveşte cooperarea” cu SUA.

„Între aliaţi trebuie să existe o încredere, o cooperare minimală, deci aceste fapte potenţiale sunt grave, trebuie să le verificăm şi apoi să tragem consecinţele în privinţa cooperării”, a insistat el, adăugând că nu cunoaşte identitatea responsabililor francezi care au fost spionaţi astfel.

 

 

×
Subiecte în articol: Danemarca NSA spionaj oficiali Angela Merkel
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close