Antena 3 CNN International News Discuție extrem de importantă între Joe Biden și Vladimir Putin. Ce vor face SUA dacă Rusia invadează Ucraina

Discuție extrem de importantă între Joe Biden și Vladimir Putin. Ce vor face SUA dacă Rusia invadează Ucraina

Joe Biden și Vladimir Putin poartă o discuție extrem de importantă. Liderul american îl va informa pe omologul său rus care vor fi acțiunile Statelor Unite în cazul în care Rusia va invada Ucraina.

Discuție extrem de importantă între Joe Biden și Vladimir Putin. Ce vor face SUA dacă Rusia invadează Ucraina
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    07 Dec 2021   •   18:22

Președintele Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin vorbesc marți în cadrul unui apel video securizat, în ceea ce se așteaptă să fie o întâlnire extrem de importantă pentru cei doi lideri, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

În ultimele luni, Rusia a construit linii de aprovizionare, inclusiv unități medicale și combustibil, care ar putea susține un conflict prelungit în cazul în care Moscova ar alege să invadeze, au declarat pentru CNN două surse familiare cu ultimele evaluări ale serviciilor de informații. Iar descoperirile recente ale serviciilor de informații americane estimează că Rusia ar putea începe o ofensivă militară în Ucraina în câteva luni. Aproximativ 175.000 de soldați sunt comasați de-a lungul graniței.

Întâlnirea a început la scurt timp după ora 17:00 (ora României), potrivit presei de stat ruse RIA Novosti.
Este de așteptat să fie una dintre cele mai importante întâlniri de politică externă din președinția încă tânără a lui Biden, se așteaptă ca președintele să-i prezinte lui Putin ce sancțiuni ar putea lua SUA dacă președintele rus decide să invadeze Ucraina.

Comunitatea de informații americane consideră că Putin încă nu s-a hotărât să lanseze o ofensivă militară împotriva Ucrainei, iar Biden intenționează să-i spună lui omologului său rus că SUA sunt pregătite să ia „contramăsuri economice substanțiale” menite să provoace „prejudicii economice semnificative și grave Rusiei”.

„Liderii vor discuta o serie de subiecte în relația dintre SUA și Rusia, inclusiv stabilitatea strategică, problemele cibernetice și regionale. Președintele Biden va sublinia preocupările SUA cu privire la activitățile militare ruse la granița cu Ucraina și reafirmă sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a anunțat Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că discuțiile dintre Biden și Putin vor avea loc printr-un apel video securizat ”în spatele ușilor închise”.

"Nu va exista transmisie în direct. Cred că vom arăta doar începutul întâlnirii. Începutul va fi difuzat, întreaga întâlnire va avea loc cu ușile închise", a spus el, potrivit agenției de presă de stat ruse Tass.

"Credem că va fi o videoconferință suficient de extinsă și de lungă, ținută printr-un canal de comunicare securizat. Ne așteptăm să fie una lungă", a adăugat Peskov.

Cei doi lideri au participat la un summit de la Geneva în iunie anul trecut. Ultimul lor apel cunoscut public a fost în iulie.

Ce sancțiuni ar putea fi luate împotriva Rusiei

Oficialii americani au evaluat în ultimele zile dacă să emită sancțiuni ample împotriva Rusiei, menite să-l descurajeze pe Putin să lanseze o invazie în Ucraina. Acestea includ noi acțiuni împotriva membrilor cercului interior al lui Putin și asupra producătorilor ruși de energie și o potențială „opțiune nucleară” -- deconectarea Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT utilizat de băncile din întreaga lume.

Oficialii au spus că nu au fost luate decizii finale cu privire la aplicarea noilor sancțiuni și de când să se aplice și au transmis că administrația Biden este în prezent în discuții cu partenerii europeni, dintre care mulți au relații economice mai strânse cu Rusia, în speranța de a coordona acțiunile.

Administrația analizează, de asemenea, ideea unei potențiale evacuări a cetățenilor americani din Ucraina dacă Rusia ar invada țara. Aceasta este condusă de Pentagon și vine în timp ce administrația informează Congresul despre modul în care SUA se pregătesc.

Într-o informare ”sumbră” adresată senatorilor de către un înalt oficial al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, luni seară, Nuland a subliniat pachetul dur de sancțiuni pregătit de administrație ca răspuns la un potențial atac rusesc, dar a recunoscut că opțiunile SUA de a descuraja o invazie sunt destul de limitate.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat în timpul conferinței de presă de luni că Biden „va fi clar – așa cum am transmis public – că am pregătit o serie de sancțiuni economice sau opțiuni economice care ar putea avea un impact negativ asupra economiei ruse. "

Putin a transmis, săptămâna trecută, că va cere acorduri specifice care să excludă orice extindere ulterioară a NATO spre est și desfășurarea armamentului său aproape de granițele Rusiei. În cazul în care Putin îi spune marți lui Biden că NATO nu trebuie să admită Ucraina ca membru, așa cum se așteaptă să facă, Biden nu va accepta cererea.

Biden a purtat luni seară o discuție telefonică cu aliații europeni despre „preocuparea comună cu privire la consolidarea armatei ruse la granițele Ucrainei și retorica din ce în ce mai dură a Rusiei”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Liderii apelului, printre care președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul italian Mario Draghi și premierul britanic Boris Johnson, au cerut Rusiei să reducă tensiunile și și-au exprimat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei.

Declarația Casei Albe anunță că liderii „vor păstra legătura strânsă, inclusiv prin consultare cu aliații NATO și partenerii UE, într-o abordare coordonată și cuprinzătoare”.

Un înalt oficial al administrației a declarat, săptămâna aceasta, că SUA s-au angajat în „discuții intense cu partenerii europeni cu privire la ceea ce vom face în mod colectiv în cazul unei escalade militare majore a Rusiei”.

Secretarul de stat Antony Blinken a discutat luni cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, înainte de apelul SUA-Rusia. Biden va vorbi și el cu liderul ucrainean „în zilele următoare apelului” și se va „consulta îndeaproape” cu el, a transmis un înalt oficial al administrației.

×
Subiecte în articol: Joe Biden NATO
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close