Antena 3 CNN International News Fost comandant al forțelor NATO în Europa: ”Rusia poate lansa un atac nuclear asupra Poloniei”

Fost comandant al forțelor NATO în Europa: ”Rusia poate lansa un atac nuclear asupra Poloniei”

fostul comandant al Forțelor Comune NATO din Europa, generalul Wesley Clark, a declarat pentru CNN că președintele rus Vladimir Putin ar putea dispune folosirea armelor nucleare tactice și ar putea lovi teritoriul Poloniei.

Fost comandant al forțelor NATO în Europa: ”Rusia poate lansa un atac nuclear asupra Poloniei”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    25 Mar 2022   •   08:18

"Dacă el (Putin) vrea cu adevărat să oprească NATO, dacă crede că poate distruge NATO, poate folosi arme nucleare tactice. Unde le va folosi? Poate nu în Ucraina, ci undeva într-un loc public din Polonia" a declarat Clarke.

Potrivit acestuia, trupele ruse din cadrul exercițiilor simulează o situație în care Rusia pierde, deoarece NATO își sprijină adversarul. În acest caz, ei trebuie să folosească arme nucleare tactice. 

Drept urmare, NATO declară că nu vrea un război nuclear și se retrage.

În plus, generalul a spus că are îndoieli cu privire la probabilitatea ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina.

Statele Unite elaborează un plan în cazul unui comportament imprevizibil al Rusiei, dacă Putin decide totuși să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei. Pentru a face acest lucru, la Casa Albă a fost adunată o echipă de specialiști.

Pe 22 martie, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri  Peskov le-a reamintit  jurnaliștilor americani conceptul de securitate națională a țării, care permite folosirea armelor nucleare dacă statul este în pericol de existență.

Două zile mai târziu, un diplomat rus de la ONU  a anunțat deja public  disponibilitatea Rusiei de a folosi arme de distrugere în masă dacă aceasta este „provocată de NATO”.

 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close