Antena 3 CNN International News Armata israeliană a atacat ținte din Gaza pentru a doua oară în două zile, după incendiile provocate de baloanele Hamas

Armata israeliană a atacat ținte din Gaza pentru a doua oară în două zile, după incendiile provocate de baloanele Hamas

Armata israeliană a lovit ținte în Fâșia Gaza pentru a doua oară în această săptămâna, în replică la baloanele incendiare lansate de militanți spre Israel, anunță CNN.

Armata israeliană a atacat ținte din Gaza pentru a doua oară în două zile, după incendiile provocate de baloanele Hamas
de Adrian Iclozan    |    18 Iun 2021   •   17:09

Al doilea atac al IDF (Forțele israeliene de apărare) în Gaza a avut loc joi noaptea și a fost confirmat într-o declarație a militarilor israelieni.

Conform sursei citate, au fost vizate locații Hamas, între care o zonă de lansare folosită de militanți.

Barajul de baloane incendiare care a atras răspunsul militar al IDF a provocat opt incendii în Israel.

Miercuri noaptea, aviația israeliană a lansat prima serie de lovituri în Gaza după armistițiul cu Hamas încheiat luna trecută.

Tirurile au venit tot ca urmare a baloanelor incendiare lansate din Gaza și care au declanșat mai multe focuri pe câmp, în sudul Israelului.

Nici miercuri, nici joi militanții Hamas nu au răspuns cu rachete la operațiunile israeliene, semnalând că, cel puțin deocamdată, gruparea islamistă care controlează Gaza nu este interesată într-o reluare pe scară largă a ostilităților militare cu statul evreu.

Combatanții Hamas au continuat însă să lanseze spre Israel baloane cu încărcături explozive.

Situația rămâne ragilă și ar putea escalada.

Joi seară, conducerea IDF a făcut o evaluare a situației, care a inclus posibilitatea reluării luptelor.

La rândul său, Hamas a transmis prin purtătorul de cuvânt Abd Al-Lateef Qanoua că "forțele de ocupație (termen prin care militanții se referă la Israel, n.r.) nu vor putea să impună un echilibru și ceea ce n-au putut obține în agresiunea recentă, nu vor putea obține intimidând populația palestiniană și bombardând zone pustii".

Ce sunt baloanele lansate de Hamas atunci când nu lansează rachete

Baloanele incendiare cu care militanții hărțuiesc Israelul sunt ușor de realizat: ele sunt simple baloane precum cele cu care copiii se joacă sau care sunt folosite drept elemente decorative la diverse evenimente. Numai că, în loc să le umple cu aer, militanții folosesc heliu, gaz mai ușor decât aerul și care le conferă forță ascensională.

De un mănunchi de astfel de baloane oamenii Hamas atașează încărcături explozive cu fitil aprins.

Vânturile dinspre Marea Mediterană propulsează aceste dispozitive rudimentare dar periculoase spre sudul Israelului.

Militanții din Gaza lansează de ani de zile astfel de baloane spre teritoriul evreu însă miercuri a fost prima dată când Israelul a răspuns cu tiruri de aviație.

Oficialii israelieni spun că mesajul pentru Hamas este că orice provocare va fi întâmpinată cu forță/

Israel Katz, fost ministru de finanțe în timpul conflictului armat de 11 zile dintre Israel și Hamas, de luna trecută, spune că responsabilii statului evreu au decis "să schimbe regulile" după încheierea armistițiului.

"Fiecare atac al Hamas în Israel va fi urmat de ucideri țintite ale liderilor grupării și de atacuri ample asupra țintelor Hamas", a avertizat fostul ministru.

Fotomontaj: Bombardament israelian în Gaza (stânga), baloane pregătite de militanți pentru a fi lansate spre Israel

×
Subiecte în articol: Israel Gaza
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close