Antena 3 CNN International News Jeff Bezos dă 200 de milioane de dolari la revenirea din spațiu. Pe cine a ales să premieze miliardarul

Jeff Bezos dă 200 de milioane de dolari la revenirea din spațiu. Pe cine a ales să premieze miliardarul

Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă și, începând de marți, și din spațiu, a anunțat că donează câte 100 de milioane de dolari către doi bărbați implicați în operațiuni caritabile

Jeff Bezos dă 200 de milioane de dolari la revenirea din spațiu. Pe cine a ales să premieze miliardarul
de Adrian Iclozan    |    21 Iul 2021   •   10:50

Cei doi sunt colaboratorul CNN Van Jones (dreapta, foto) și chef-ul Jose Andres (stânga, foto).

Potrivit lui Bezos, banii sunt acordați în cadrul inițiativei filantropice numite Premiul pentru Curaj și Civilitate. Premiul își propune să recompenseze persoanele care au dat dovadă de curaj și au încercat să joace un rol unificator într-o lume dezbinată.

Miliardarul a făcut anunțul la conferința de presă pe care a susținut-o marți, după întoarcerea din zborul suborbital de 11 minute care l-a dus în spațiul extraatmosferic.

"Avem nevoie de persoane care unesc, nu de persoane care denigrează. Avem nevoie de oameni care se luptă și susțin cu putere cauza în care cred și care fac asta întotdeauna într-o manieră civilizată, și nu prin atacuri la persoană. Din păcate, trăim într-o lume în care, cel mai adesea, nu se întâmplă așa. Însă avem nevoie de modele", a declarat fondatorul companiilor Amazon și Blue Origin, a cărui avere este estimată la 200 de miliarde de dolari.

Cei premiați pot face "orice" cu banii. Adică îi pot dona sau împărți

Bezos a precizat că Jones și Andres pot face ce doresc cu banii primiți. Însă în accepțiunea miliardarului "orice" înseamnă, de fapt, să folosească banii în folosul altora.

"Îi pot dona integral propriilor organizații caritabile. Sau îi pot împărți. De ei depinde", a spus el.

Van Jones a acceptat premiul spunând că "uneori, visele se adeveresc".

La rândul său, Jose Andres a declarat că "premiul, în sine, nu poate hrăni lumea dar deschide un nou capitol pentru noi".

Van Jones este cofondator al mai multor organizații non-profit, iar Jose Andres a înființat World Central Kitchen, o organizație non-profit care asigură hrană celor afectați în urma dezastrelor naturale.

Bezoz și Branson, criticați pentru că își cheltuie banii în spațiu și nu pentru rezolvarea problemelor de pe Pământ

Gestul filantropic vine după ce Jeff Bezos și Richard Branson, celălalt miliardar care a ajuns în spațiu cu un vehicul realizat de propria sa companie, au fost criticați pentru finanțarea turismului spațial.

Criticii spun că acești oameni foarte bogați ar putea să-și folosească banii pentru a ameliora condițiile de viață pe Pământ, în loc să finanțeze proiecte care sunt destinate doar celor înstăriți, cum ar fi zborul cosmic de agrement.

Jeff Bezos susține însă că zborul în spațiu și rezolvarea problemelor de pe Pământ nu sunt în contradicție.

"Avem multe probleme pe planetă și trebuie să le rezolvăm și, în același timp, trebuie să privim mereu spre viitor. Întotdeauna am procedat astfel, ca specie, ca și civilizație. Trebuie să le facem pe amândouă", a opinat el.

×
Subiecte în articol: Jeff Bezos Van Jones Jose Andres
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close