Antena 3 CNN International News Mesajul președintelui Xi pentru liderii lumii la centenarul Partidului Comunist Chinez: „Se vor trezi cu capul plin de sânge”

Mesajul președintelui Xi pentru liderii lumii la centenarul Partidului Comunist Chinez: „Se vor trezi cu capul plin de sânge”

Președintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat, joi, că statele străine care încearcă să intimideze națiunea chineză se vor „lovi cu capul” și a salutat o „lume nouă” creată de poporul său, cu ocazia celebrării a o sută de ani de la primul Congres Național al Partidului Comunist Chinez.

Mesajul președintelui Xi pentru liderii lumii la centenarul Partidului Comunist Chinez: „Se vor trezi cu capul plin de sânge”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    01 Iul 2021   •   12:39

Președintele Chinei, Xi Jinping, a transmis un mesaj tranșant tuturor liderilor lumii, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez. Aniversarea centenarului are loc în contextul în care China se află în competiție directă cu SUA pentru supremația globală.

Celebrarea centenarului a debutat cu defilarea a mai multor avioane de luptă și elicoptere, aflate la zidurile sudice ale Orașului Interzis. Un cor de 3.000 de persoane a intonat șapte cântece socialiste în timpul evenimentului.

''PCC şi poporul chinez declară solemn lumii: poporul chinez s-a ridicat''

"Marea renaştere a naţiunii chineze a intrat într-un proces istoric ireversibil", a menţionat el, transmiţând un semnal către Washington, care descrie în mod constant Beijingul ca un rival politic şi economic.

De asemenea, el a promis joi, 1 iulie, că va finaliza "reunificarea" cu Taiwanul autonom și că va "zdrobi" orice încercări de independență, ceea ce a stârnit o reacție puternică din partea Taipeiului, care a acuzat Partidul Comunist de dictatură.

"Rezolvarea chestiunii Taiwan si realizarea reunificării complete a patriei-mamă sunt sarcinile istorice statornice ale Partidului Comunist Chinez și aspirația comună a intregului popor chinez"

Partidul Comunist Chinez a luat ființă prin recrutarea țăranilor și muncitorilor, dar s-a afirmat ulterior și în diverse societăți comerciale, promovând ideea de „socialism cu caracteristici chineze” și păstrând în același timp un model leninist de autoritarism.

Partidul Comunist Chinez a înregistrat, în anul 2020, cel mai mare număr de membri, de la preluarea puterii de către Xi până în prezent. 2,43 de milioane de oameni au devenit membri ai partidului.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close