Antena 3 CNN International News Atacul mortal din Norvegia. Suspectul se convertise la Islam și fusese contactat de autorități. Crimele, comise după ce a fost reperat de polițiști

Atacul mortal din Norvegia. Suspectul se convertise la Islam și fusese contactat de autorități. Crimele, comise după ce a fost reperat de polițiști

Bărbatul suspect în atacul mortal cu arc și săgeți produs miercuri seară în orașul Kongsberg, fusese contactat anterior de poliția norvegiană, transmite CNN.

Atacul mortal din Norvegia. Suspectul se convertise la Islam și fusese contactat de autorități. Crimele, comise după ce a fost reperat de polițiști
Sursa foto: hepta / Torstein B
de Adrian Iclozan    |    14 Oct 2021   •   12:12

Oamenii legii l-au contactat pe bărbatul danez de 37 de ani, convertit la Islam, a precizat șeful poliției regionale, Ole Bredrup Sæverud.

"Polițiștii au fost anterior în contact cu acest bărbat, inclusiv pe fondul unor îngrijorări legate de radicalizare", a precizat Sæverud, adăugând că suspectul "nu apăruse pe radarul poliției" anul acesta.

Oficialul a confirmat că în urma atacului au murit cinci oameni: patru femei și un bărbat.

Victimele au vârste între 50 și 70 de ani și încă nu fuseseră identificate oficial joi, în prima parte a zilei.

De asemenea, până la ora publicării acestei actualizări, autoritățile norvegiene nu dezvăluiseră identitate suspectului și nici acuzațiile specifice formulate la adresa acestuia.

Atacul mortal din Norvegia. Pista teroristă, luată în calcul

Suspectul care a ucis cinci persoane și a rănit alte două cu un arc cu săgeți în orașul Kongsberg  din Norvegia a fost arestat.

Poliția norvegiană a anunțat joi dimineață că este vorba despre un cetățean danez de 37 de ani, care trăiește în localitate.

Suspectul a fost arestat miercuri și transportat în orașul Drammen.

Autoritățile nu au precizat ce acuzații i se aduc. Se crede că a acționat singur iar pista teroristă este luată în calcul de anchetatori.

Primele informații ale investigației arată că individul s-a deplasat într-o "zonă vastă" în timpul atacurilor. El a fost reținut la ora locală 18.47.

Atacul mortal din Norvegia. Un polițist în afara programului, printre victime

Oyvind Aas, șeful poliției din Drammen, a precizat că unul dintre răniții în urma atacului este un polițist care nu era de serviciu și care se afla într-un magazin.

Primele apeluri de urgență care semnalau drama au fost primite de autorități la ora locală 18.12. O patrulă a fost trimisă imediat în zonă iar ofițerii l-au văzut pentru scurt timp pe suspect.

Alte trei echipaje au fost trimise la fața locului.

Între timp, au apărut informații care îl plasau pe atacator în diverse locuri din oraș.

Poliția a confirmat că "a durat ceva timp" din momentul în care ofițerii au ajuns la fața locului și până ce suspectul a fost arestat.

Mai exact, s-a stabilit că, de la primul apel către poliție și până la arestare au trecut 35 de minute.

Atacul din Norvegia. Crimele au fost comise DUPĂ ce agresorul a fost văzut de polițiști

Polițiștii au tras focuri de avertisment înainte de a-l reține pe agresor.

"Din informațiile pe care le deținem, rezultă că omorurile au fost săvârșite după ce agresorul a fost reperat de polițiști pentru prima dată", a recunoscut șeful poliției regionale.

După atacul de miercuri, ofițerii poliției norvegiene au primit ordin să patruleze înarmați.

"În urma incidentului grav din Kongsberg, unde mai mulți oameni au fost uciși și răniți, poliția norvegiană se înarmează temporar. Aceasta este o măsură de urgență suplimentară. Autoritățile nu au indicii concrete că s-a schimbat nivelul de alertă în țară", a comunicat Directoratul național al acestei instituții.

În baza legilor locale, ofițerii poliției norvegiene trebuie să primească în prealabil aprobare pentru a purta arme de foc.

Atacul mortal din Norvegia. 10 ani de la crimele în masă comise de teroristul Brevik

Incidentul de miercuri are loc la ceva mai mult de 10 ani de la atacul comis de extremistul de dreapta Anders Behring Brevik.

În iulie 2011, Brevik a ucis 77 de persoane, majoritatea adolescenți, folosindu-se de arme de foc și bombe.

El a fost arestat și a primit pedeapsa maximă după legea norvegiană: 21 de ani de închisoare.

Cu aproape doi ani înainte, în august 2009, un bărbat înarmat a atacat o moschee din Oslo. La momentul respectiv, serviciile de securitate din țară avertizaseră că terorismul de extremă-dreapta este în ascensiune globală și că Norvegia urma să devină, probabil, o țintă pentru astfel de atacatori.

Foto: ofițeri ai poliției norvegiene la locul uneia dintre crimele comise miercuri de danezul convertit la Islam

×
Subiecte în articol: atac arc săgeți Kongsberg
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close