Antena 3 CNN International News O patinatoare din China, născută în SUA, pusă la zid după ce a căzut în debutul la Olimpiadă

O patinatoare din China, născută în SUA, pusă la zid după ce a căzut în debutul la Olimpiadă

Patinatoarea artistică din China, născută în California, Zhu Yi, se confruntă cu o furtună de atacuri pe rețelele de socializare chineze, după ce a a căzut în debutul Jocurilor Olimpice de la Beijing, duminică.

O patinatoare din China, născută în SUA, pusă la zid după ce a căzut în debutul la Olimpiadă
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    06 Feb 2022   •   13:24

Hashtag-ul „Zhu Yi has fallen” este un subiect de top în tendințe pe Weibo, câștigând aproximativ 200 de milioane de vizualizări în doar câteva ore, unii utilizatori întrebându-se de ce un patinator născut în America a fost ales să reprezinte China înaintea unui sportiv născut în țară.

”Este o rușine”, se arată într-un un comentariu, care a strâns 11.000 de aprecieri.

Zhu, în vârstă de 19 ani, a fost prima care a concurat în a doua zi a evenimentului la patinaj artistic pe echipe. Ea și-a început numărul alunecând pe patinoar în uralele puternice din partea mulțimii preponderent chineze de pe Stadionul Interior Capital din Beijing.

Dar a căzut pe gheață după un salt eșuat în combinația de deschidere și a ratat un alt salt mai târziu în program, terminând cu cel mai mic scor al evenimentului.

În consecință, China a căzut de pe locul trei pe al cincilea în clasament, doar cât să treacă în următoarea rundă a competiției.

Spre deosebire de online, mulțimea de pe stadion a aplaudat-o pe Zhu în timp ce se înclina în fața tribunelor.

Sportivii chinezi se confruntă cu o presiune uriașă pentru a obține rezultate la Jocurile Olimpice, numărul de medalii fiind de mult promovat de guvernul chinez ca un semn al puterii naționale.

Zhu se numără printre cel puțin o duzină de sportivi născuți în străinătate recrutați de China în ultimii ani în încercarea de a-și spori numărul de medalii la Jocurile Olimpice de iarnă. Atacul împotriva ei evidențiază și presiunea cu care se confruntă acești sportivi naturalizați pentru a concura sub steagul chinez.

Născută în Los Angeles în 2002, ea a decis să concureze pentru China în 2018 și a renunțat la cetățenia americană. Și-a schimbat și numele din Beverly Zu în Zhu Yi.

A fost criticată și pentru că nu poate vorbi fluent chineză. ”Vă rog, lăsați-o să învețe mai întâi limba chineză, înainte să vorbească despre patriotism”, a spus un utilizator Weibo duminică.

×
Subiecte în articol: China cazatura Jocurile Olimpice Beijing
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close