Antena 3 CNN International News Summit China - UE | Eurodeputat: Poziția Chinei a ”acordat sprijin politic” agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

Summit China - UE | Eurodeputat: Poziția Chinei a ”acordat sprijin politic” agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

Un deputat de top al Uniunii Europene a declarat marți că ”drept urmare a poziției sale, China a acordat sprijin politic agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.

Summit China - UE | Eurodeputat: Poziția Chinei a ”acordat sprijin politic” agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei
Sursa foto: euobserver.com
de Cerasela Stafie    |    29 Mar 2022   •   21:30

”Modul în care China gestionează acest conflict va avea influență asupra viitorului general al relației UE/China”, a declarat Reinhard Butikofer, șeful delegației Parlamentului European pentru relațiile cu China.

Vorbind jurnaliştilor înainte de un summit la nivel înalt dintre UE şi China, vineri, Butikofer a spus că ”valul este uzat şi nu păcăleşte pe nimeni”. El a adăugat că speră ca liderii europeni că facă China să înțeleagă că se așteaptă ca țara să se abțină de la a sprijini în continuare Rusia.

”Aș spune că trebuie să spunem în mod convingător părții chineze că pentru noi, acesta nu este doar un spectacol secundar, acesta nu este doar un conflict inutil care va fi uitat mâine. Acesta este un conflict fundamental, deoarece încalcă principiile pe care s-a construit ordinea europeană de securitate și stabilitate de-a lungul deceniilor”, a spus politicianul german.

Întrebat dacă este de părere că țara condusă de  Xi Jinping ajută Rusia să evite sancțiunile, el a spus că ”băncile comerciale ale Chinei s-au abținut să încalce în mod evident sancțiunile împotriva Rusiei. Nu cred că este posibil să spun încă cât de mult a ajutat China Rusia să depășească sancțiunile”.

La summitul de vineri, UE va fi reprezentată de președintele Consiliului European Charles Michel și de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și se va întâlni virtual cu premierul chinez Li Keqiang. Liderii europeni vor discuta și cu președintele chinez Xi Jinping, mai târziu în cursul zilei.

Consiliul European a declarat că ”accentul principal al summit-ului va fi pus pe războiul din Ucraina, angajamentul comunității internaționale în sprijinirea Ucrainei”, precum și pe ”criza umanitară dramatică creată de agresiunea Rusiei, natura sa destabilizatoare pentru ordinea internațională și impactul global inerent al acesteia”.

Cele două părți vor discuta, de asemenea, despre drepturile omului, schimbările climatice, biodiversitatea și comerțul.

×
Subiecte în articol: summit China Război Ucraina Rusia
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close