Antena 3 CNN International News Rusia condamnă exploziile din regiunea separatistă a Moldovei, numindu-le ”acte de terorism”

Rusia condamnă exploziile din regiunea separatistă a Moldovei, numindu-le ”acte de terorism”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a condamnat joi exploziile inexplicabile din Transnistria drept ”acte de terorism”. Vorbind la un briefing, la Moscova, Zakharova și-a exprimat îngrijorarea Rusiei cu privire la ”escaladarea tensiunilor” în teritoriul separatist din Moldova.

Rusia condamnă exploziile din regiunea separatistă a Moldovei, numindu-le ”acte de terorism”
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    28 Apr 2022   •   15:45

Ucraina a descris anterior exploziile drept o provocare planificată a serviciilor de securitate ruse.

O serie de incidente au avut loc în anumite părți din Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova, susținută de ruși, care a găzduit trupe ruse de zeci de ani, stârnind temeri că războiul de la Moscova s-ar putea extinde în curând dincolo de Ucraina și s-ar putea crea un nou teatru de conflict în Europa de Est.

Două turnuri radio din teritoriu au fost avariate în urma exploziilor de marți, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne din Transnistria într-un comunicat. Luni s-au auzit explozii în Tiraspol, în apropierea clădirii Ministerului Securităţii Statului.

”Considerăm că aceste acte de terorism au ca scop destabilizarea situației din regiune și ne așteptăm la o investigație amănunțită și obiectivă a tuturor circumstanțelor în jurul a ceea ce s-a întâmplat”, a spus Zakharova joi.

Purtătorul de cuvânt a respins afirmațiile ”senzaționale” conform cărora Rusia pregătește o ofensivă folosind trupele sale staționate în regiune, precum și recruți din Transnistria. Ea a acuzat Kievul că ”trage” Transnistria în conflictul aflat în curs de desfășurare din Ucraina și că încearcă să folosească situația pentru a întări o „”presiune de blocaj” asupra regiunii.

Ucraina a acuzat Rusia că a lansat marți rachete de croazieră către un pod peste estuarul râului Nistru, sugerând că Moscova încearcă să taie colțul de sud-vest al Ucrainei, care se învecinează cu Moldova.

Transnistria nu este recunoscută de comunitatea internațională, care o consideră parte a Moldovei. Dar capitala Moldovei, Chișinăul, nu deține, în esență, niciun control asupra teritoriului, care s-a declarat republică în urmă cu mai bine de trei decenii.

×
Subiecte în articol: Rusia Transnistria
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close