Antena 3 CNN International News Rusia intensifică atacurile în nord, dar se retrag din est, anunță Ucraina

Rusia intensifică atacurile în nord, dar se retrag din est, anunță Ucraina

Oficialii ucraineni au raportat atacuri cu rachete și bombardamente în mai multe regiuni, în timp ce forțele ruse își concentrează eforturile pe linia frontului de la Lugansk. În schimb, Kievul pretinde noi succese în regiunea Harkov. A fost raportat și un atac rar cu rachete în regiunea de vest Lviv.

Rusia intensifică atacurile în nord, dar se retrag din est, anunță Ucraina
Sursa foto: Twitter/ Slav Marchenko
de Cerasela Stafie    |    15 Mai 2022   •   11:08

Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale Lugansk, a declarat duminică dimineața că ”rușii adună echipamente și forță de muncă mai aproape de Severodonețk și se pregătesc să-l atace”.

Severodonețk este unul dintre numeroasele orașe industriale din est, care au fost bombardate necruțător de săptămâni întregi, în timp ce forțele ruse încearcă să distrugă apărarea ucraineană. Hayday a spus că uzina chimică a orașului și clădirile înalte au fost lovite.

”Sunt multe distrugeri: 11 clădiri înalte din cartierele noi și vechi ale orașului au fost lovite, în câteva dintre ele apartamentele au luat foc”, a adăugat

Mai multe așezări de la sud și vest de Severodonețk au fost, de asemenea, afectate - inclusiv Vrubivka și Komyshuvakha. Se așteaptă ca forțele ruse să avanseze mai spre vest dacă vor ocupa Severodonețk, unde încă trăiesc 15.000 de oameni. Majoritatea locuitorilor au fost evacuați.

Ucraina a oferit puține detalii despre contraofensiva sa din regiunea Harkov, unde trupele sale au făcut progrese semnificative spre nord și est, spre granița cu Rusia. Scopul ofensivei ucrainene este de a tăia liniile de aprovizionare rusești către forțele sale, care încearcă să avanseze în regiunea Donețk.

Statul Major al forțelor armate a spus duminică doar că ”în direcția Harkov, unitățile inamice nu au condus ostilități active”. Cu toate acestea, Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale Harkov, a declarat că unitățile ucrainene ”își întăresc constant pozițiile, împingând inamicul de la granițele orașului Harkov până la granițele Federației Ruse”.

El a spus că orașul Harkov ”a fost relativ liniștit de câteva zile, nu a existat niciun bombardament al orașului în sine. Aproximativ 2.000 de oameni se întorc la Harkiv în fiecare zi, iar numărul crește în fiecare zi”. Acest lucru se datorează, parțial, faptului că orașul este acum dincolo de accesul multor sisteme de artilerie și rachete rusești.

Dar mai la sud, potrivit lui Syniehubov, mai multe orașe au fost atacate. El a spus că ”inamicul verifică în permanență pozițiile forțelor noastre armate de lângă Barvinkove, încercând să pătrundă, dar nu are succes. Inamicul a suferit pierderi grele, atât soldați, cât și echipamente”.

Statul Major a mai spus că forțele ruse își intensifică eforturile în această zonă, raportând că ”inamicul a încercat să spargă apărarea trupelor noastre, dar nu a reușit. Se continuă regruparea trupelor pentru a relua ofensiva în direcția Barvinkove și Sloviansk. ”, două obiective cheie pentru forțele ruse din regiune.

În altă parte, Statul Major a raportat noi lovituri aeriene asupra regiunilor Cernihiv și Sumy din nordul Ucrainei. Dmytro Zhyvytskyy, șeful administrației militare a regiunii Sumy, a declarat că rachetele și loviturile aeriene de peste noapte au afectat satele de graniță, dar nu au existat victime.

În vest, Maksym Kozytskyi, șeful administrației militare regionale din Lviv, a declarat că a avut loc un atac cu rachete asupra ”infrastructurii militare”, dar nu a oferit detalii despre locație sau victime.

Pe frontul de sud, autoritățile regionale spun că rușii au început să sape tranșee în unele poziții din prima linie. Administrația militară regională Zaporizhzhia a declarat că rușii ”sapă tranșee de-a lungul râului Molochna”, în timp ce continuă să bombardeze orașele din zonă.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close