Antena 3 CNN International News Rusia și alte cinci state trimit forțe de menținere a păcii în Kazahstan, unde are loc o adevărată revoluție

Rusia și alte cinci state trimit forțe de menținere a păcii în Kazahstan, unde are loc o adevărată revoluție

O alianță militară a statelor post-sovietice, condusă de Rusia, va trimite forțe armate în Kazahstan pentru pentru a ajuta la stabilizarea țării, în urma protestelor mortale împotriva creșterii prețurilor la carburanți.

Rusia și alte cinci state trimit forțe de menținere a păcii în Kazahstan, unde are loc o adevărată revoluție
Sursa foto: Twitter/ Elenach
de Cerasela Stafie    |    06 Ian 2022   •   09:37

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, a decis să trimită „forțe” colective de menținere a păcii pentru o perioadă ”limitată” de timp, ”având în vedere amenințarea la adresa națională, securitatea și suveranitatea Republicii Kazahstan”, potrivit unei declarații a premierului armean Nikol Pashinyan, care este și președintele alianței.

Măsura vine după un apel al președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev pentru ajutor din partea alianței, după ce miercuri au izbucnit proteste violente în Kazahstan, inclusiv în cel mai mare oraș, Almaty.

Opt ofițeri de poliție și personal al Gărzii Naționale au fost uciși în revolte în diferite regiuni ale țării, potrivit publicației locale din Kazahstan Tengrinews.kz. De asemenea, 317 ofițeri și personal de securitate au fost răniți, anunță serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

”În orașele Almaty, Shymkent și Taraz s-au făcut încercări de a ataca akimats (birourile administrației locale), unde au fost sparte ferestre, uși și au fost cauzate alte daune materiale”, se arată într-un comunicat pe site-ul ministerului. ”Pietre, bețe, gaz, piper și cocktail-uri Molotov au fost folosite de mulțime”.

Președintele Tokayev a spus că ”teroriștii” au capturat aeroportul din Almaty, inclusiv cinci avioane, și se luptă cu armata în afara orașului.

O serie de facilități de infrastructură din Almaty au fost avariate, a spus Tokayev. El i-a acuzat pe protestatari că subminează ”sistemul de stat” și a susținut că ”mulți dintre ei au primit pregătire militară în străinătate”.

Protestele au fost declanșate când guvernul a ridicat controalele prețurilor la gazele petroliere lichefiate (GPL) la începutul anului. Mulți kazahi și-au transformat mașinile pentru a funcționa cu GPL din cauza costului scăzut al acestuia.

Internetul a fost întrerupt la nivel național în Kazahstan joi dimineață, potrivit organului de supraveghere pentru libertatea internetului Netblocks. Țara a înregistrat o întrerupere a internetului la nivel național de miercuri după-amiază, dar a fost restabilit parțial, a spus organul de pază într-un comunicat.

Un jurnalist din Almaty a declarat pentru CNN că se confruntă cu o întrerupere a internetului și luminile păreau să fie stinse în clădirile din apropierea reședinței președintelui și a primăriei.

”Sunt peste 10.000 de oameni în clădirea administrației orașului, noi o numim Akimat. Au înconjurat-o”, a declarat Serikzhan Mauletbay, redactor-șef adjunct al Orda.kz. Mauletbay a spus că au fost folosite grenade și că există ”un fel de incendiu”.

Un alt jurnalist a descris scena ca fiind haotică și a spus că au putut să audă și să vadă ceea ce credeau că sunt grenade paralizante, care explodau, și focuri de foc, dar nu este clar care au fost sunetele de tragere.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close