Antena 3 CNN International News Statele Unite și Rusia, negocieri cruciale cu privire la situația Ucrainei, la Geneva

Statele Unite și Rusia, negocieri cruciale cu privire la situația Ucrainei, la Geneva

Statele Unite ale Americii și Rusia discută situația de la granița Ucrainei. Negocierile au loc la Geneva, în contextul temerilor cu privire la o eventuală invazie a trupelor lui Putin.

Statele Unite și Rusia, negocieri cruciale cu privire la situația Ucrainei, la Geneva
Sursa foto: Twitter/ Wendy R. Sherman
de Cerasela Stafie    |    10 Ian 2022   •   14:54

Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, și ministrul adjunct de externe rus Sergey Ryabkov și-au început întâlnirea luni dimineață la Geneva, Elveția, după ce duminică seara au avut o cină de lucru.

Discuțiile vin după mai multe luni tensionate în apropierea frontierei dintre Ucraina și Rusia, unde s-au strâns zeci de mii de soldați ruși.

”Statele Unite se angajează să respecte principiul ”nimic despre tine, fără tine” atunci când vine vorba de securitatea aliaților și partenerilor noștri europeni, inclusiv a Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt.

”Convorbirile promit să fie lungi și substanțiale”, a scris pe Twitter misiunea diplomatică rusă de la Geneva, alături de o fotografie a celor doi negociatori principali stând în fața steagurilor lor naționale.

Sherman a spus că ”SUA va asculta preocupările Rusiei și le vor împărtăși pe ale noastre” , adăugând că nicio discuție privind securitatea europeană nu va avea loc fără prezența altor aliați. Discuțiile se vor muta la întâlniri la Bruxelles și Viena mai târziu în această săptămână.

Comunitatea globală va urmări îndeaproape aceste negocieri, care au fost catalogate ca o încercare târzie de a evita un război pe flancul estic al Europei. Miercuri, o delegație rusă se va întâlni cu membrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord la Consiliul NATO-Rusia de la Bruxelles.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a minimizat deja perspectivele unei rezolvări a situației. ”Este greu să vezi că faci progrese reale, spre deosebire de a vorbi, într-o atmosferă de escaladare a situației, cu un pistol în capul Ucrainei. Așa că, dacă chiar vom face progrese, va trebui să vedem o detensionare, Rusia să se retragă de la amenințarea pe care o reprezintă în prezent Ucrainei”, a declarat Blinken la „Starea Uniunii” de la CNN duminică.

”Suntem aici pentru că, în mod repetat, în ultimul deceniu, Rusia a comis acte de agresiune împotriva vecinilor -- Georgia, Moldova, Ucraina în 2014, iar acum amenințarea reînnoită asupra Ucrainei de astăzi”, a adăugat el.

"Nu este vorba nici de a face concesii. Este de a vedea dacă, în contextul dialogului și al diplomației, există lucruri pe care ambele părți, toate părțile le pot face pentru a reduce tensiunile", a spus Blinken.

Cina de duminică dintre Ryabkov și Sherman a fost  catalogată ca ”dificilă, dar de afaceri”. ”Inițial, era clar că linia lor a fost de a ne scufunda ideile, propunerile și abordările în mediul tehnologic din punctul de vedere al diplomației care s-a dezvoltat în ultimele decenii”, a spus Ryabkov pentru agenția de știri rusă RIA Novosti.

Sherman ”a subliniat angajamentul Statelor Unite față de principiile internaționale de suveranitate, integritate teritorială și libertatea națiunilor suverane de a-și alege propriile alianțe”.

Ryabkov a spus că "nu sunt surprize pentru noi în abordarea care a fost exprimată public de partea americană înainte de evenimente, suntem pregătiți pentru asta. Să vedem ce se întâmplă până la urmă".

Aproximativ 100.000 de militari ruși au rămas adunați lângă granița cu Ucraina, în ciuda avertismentelor președintelui american Joe Biden și liderilor europeni cu privire la consecințe grave în cazul în care Putin va continua cu o invazie. Iar descoperirile serviciilor de informații americane au estimat luna trecută că Rusia ar putea începe o ofensivă militară în Ucraina ”la începutul anului 2022”.

Biden i-a spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, într-un apel telefonic la începutul acestei luni, că SUA și aliații săi ”vor răspunde decisiv dacă Rusia va invada Ucraina”.

×
Subiecte în articol: negocieri discutii
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close