Antena 3 CNN International News Suedia și Finlanda sunt pe punctul de a adera la NATO. Iată de ce contează și ce urmează

Suedia și Finlanda sunt pe punctul de a adera la NATO. Iată de ce contează și ce urmează

Suedia și Finlanda sunt pe cale, oficial, să pună capăt deceniilor de neutralitate și să se alăture Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), într-o mișcare istorică pentru alianța, care dă o lovitură președintelui rus Vladimir Putin.

Suedia și Finlanda sunt pe punctul de a adera la NATO. Iată de ce contează și ce urmează
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    29 Iun 2022   •   23:47

Ultimul obstacol major în calea intrării celor două națiuni în bloc a fost înlăturat când Turcia a renunțat marți la opoziție.

Această descoperire a venit în timpul summitului NATO de la Madrid, care a devenit deja una dintre cele mai importante întâlniri din istoria alianței militare.

Se așteaptă acum că cele două țări vor deveni membre NATO cu drepturi depline, susținând flancul estic al blocului în câteva luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Care sunt cele mai recente evoluții?

Suedia și Finlanda și-au anunțat intenția de a se alătura NATO în mai, după ce invazia Rusiei în Ucraina a provocat o schimbare bruscă a atitudinilor față de aderarea la bloc.

Acest anunț a fost salutat de aproape toți liderii NATO - dar a existat un obstacol semnificativ. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că nu privește „pozitiv” aderarea la NATO a ambelor țări, acuzându-le că găzduiesc „organizații teroriste” kurde.

În conformitate cu regulile NATO, doar un stat membru poate pune veto aderarea unui nou solicitant.

Cu toate acestea, un mare succes diplomatic între cele trei țări a avut loc marți la summitul NATO de la Madrid. Turcia a semnat un memorandum trilateral cu Finlanda și Suedia, ridicându opoziția și salutându-le oficial să adere la bloc.

"În NATO, am arătat întotdeauna că, indiferent de diferențele dintre noi, putem oricând să ne așezăm, să găsim un teren comun și să rezolvăm orice problemă. Politica NATO a ușilor deschise a fost un succes istoric", a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg jurnaliştilor la Madrid.

Miercuri, NATO a invitat oficial Suedia și Finlanda să se alăture, demarând un proces în mai multe etape care se va încheia cu ambele țări deținând calitatea de membru cu drepturi depline.

Ce se întâmplă în continuare?

Stoltenberg a declarat miercuri că se așteaptă ca Suedia și Finlanda să devină rapid membre ale alianței militare.

Invitația declanșează un proces de aderare în șapte pași. Momentele cheie pe această cale includ discuțiile dintre NATO și țările candidate. Candidații trebuie să accepte în mod oficial obligațiile de aderare, iar apoi statele membre actuale să semneze un Protocol de aderare, înainte de a-l ratifica apoi.

„Avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de parlamente - care durează întotdeauna ceva timp, dar mă aștept, de asemenea, să meargă destul de repede, deoarece aliații sunt gata să încerce ca acest proces de ratificare să aibă loc cât mai repede posibil”, a explicat Stoltenberg miercuri.

După aceea, țara candidată este invitată oficial să adere la Tratatul de la Washington, documentul fondator al alianței.

NATO are o politică de „uși deschise” - orice țară poate fi invitată să se alăture dacă își exprimă un interes, atâta timp cât este capabilă și dispusă să susțină principiile tratatului de înființare al blocului.

Procesul de ratificare durează, de obicei, aproximativ un an, de la semnarea Protocolului de Aderare de către membrii existenți până la aderarea țării la Tratatul de la Washington.

Dar războiul din Ucraina a adăugat o urgență fără precedent aderării Suediei și Finlandei, iar calendarul ar putea fi accelerat în consecință.

Cum au reacţionat liderii?

Președintele american Joe Biden a lăudat progresul cu Turcia, spunând că a transmis Rusiei un semnal clar că NATO este unită și în creștere.

„Decizia Suediei și Finlandei de a se îndepărta de neutralitate și de tradiția neutralității de a se alătura alianței NATO ne va face mai puternici și mai siguri, iar pe  NATO mai puternică”, a spus Biden.

„Trimitem un mesaj inconfundabil, din punctul meu de vedere... că NATO este puternică, unită, iar pașii pe care îi luăm în timpul acestui summit ne vor spori și mai mult puterea colectivă”.

Biden a spus că aderarea celor două țări nordice a fost un semn că obiectivele lui Putin au fost inversate.

„Putin căuta finlandizarea Europei”, a spus el, referindu-se la așa-numita dinamică de finlandizare care a văzut Rusia dominantă asupra politicii externe a vecinului său mai mic timp de decenii.

"Va obține NATOizarea Europei și exact asta nu și-a dorit, exact asta trebuie făcut pentru a garanta securitatea Europei. Și cred că este necesar", a spus Biden.

Mișcarea a fost primită cu încântare în țările care alcătuiesc frontul de est al NATO, dintre care multe și-au exprimat îngrijorarea că ar putea fi următorii în punctul de vedere al Rusiei dacă va avea succes în Ucraina.

Prim-ministrul estoniei Kaja Kallas a declarat că pasul a fost „semnificativ”, iar președintele lituanian Gitanas Nausėda l-a numit „o veste minunată”.

Ce presupune apartenența la NATO?

Motivul pentru care majoritatea țărilor aderă la NATO este din cauza articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care stipulează că toți semnatarii consideră un atac asupra unui membru un atac împotriva tuturor.

Articolul 5 a fost o piatră de temelie a alianței de când a fost fondată în 1949 ca o contrapondere a Uniunii Sovietice.

Scopul tratatului, și în special al articolului 5, era să-i descurajeze pe sovietici să atace democrațiile liberale care nu aveau putere militară. Articolul 5 garantează că resursele întregii alianțe - inclusiv masivele armate americane - pot fi folosite pentru a proteja orice națiune membră, cum ar fi țările mai mici care ar fi lipsite de apărare fără aliații lor. Islanda, de exemplu, nu are o armată permanentă.

Fostul lider suedez, Carl Bildt, a declarat pentru CNN că nu prevede construirea de noi baze militare mari în nicio țară dacă se alătură. El a spus că aderarea la alianță ar însemna probabil mai multă pregătire și planificare militară comună între Finlanda, Suedia și cei 30 de membri actuali.

Forțele suedeze și finlandeze ar putea participa și la alte operațiuni NATO de pe tot globul, cum ar fi cele din statele baltice, unde mai multe baze au trupe multinaționale.

„Vor fi pregătiri pentru situații neprevăzute, ca parte a descurajării oricăror aventuri la care s-ar putea gândi rușii”, a spus Bildt. „Schimbarea reală va fi destul de limitată”.

De ce Finlanda și Suedia nu au aderat deja la NATO?

În timp ce alte țări nordice precum Norvegia, Danemarca și Islanda au fost membre inițiale ale alianței, Suedia și Finlanda nu s-au alăturat pactului din motive istorice și geopolitice.

Atât Finlanda, care și-a declarat independența față de Rusia în 1917 după revoluția bolșevică, cât și Suedia au adoptat poziții neutre de politică externă în timpul Războiului Rece, refuzând să se alinieze fie cu Uniunea Sovietică, fie cu Statele Unite.

Politica de neutralitate a Suediei datează de la începutul anilor 1800, când țara a rămas ferm în afara conflictelor europene. Regele său Gustav al XIV-lea a adoptat oficial acel statut neutru în 1834, conform NATO, iar Suedia a declarat o politică de „non-beligeranție” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - permițând trupelor naziste să treacă prin ținutul său în Finlanda, acceptând în același timp și refugiați evrei.

Suedia a optat pentru a-și menține statutul neutru după încheierea războiului.

Neutralitatea Finlandei s-a dovedit istoric mai dificilă, deoarece împărtășea o graniță lungă cu o superputere autoritară.

Un tratat finno-sovietic cunoscut sub numele de Acordul de prietenie, semnat în 1948 și extins ocazional de-a lungul deceniilor, a interzis Finlandei să se alăture oricărei alianțe militare considerate ostile URSS sau să permită un atac occidental pe teritoriul finlandez.

Pentru a menține pacea, finlandezii au adoptat un aranjament numit uneori Finlandizare, în care liderii au aderat la cererile sovietice din când în când. Termenul a fost inventat în timpul Războiului Rece și a fost aplicat altor țări în care o superputere exercită control asupra statelor vecine mai mici.

Actele de echilibrare ale ambelor țări s-au încheiat efectiv odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. Suedia și Finlanda s-au alăturat împreună la Uniunea Europeană în 1995 și și-au aliniat treptat politicile de apărare cu Occidentul, evitând în același timp aderarea la NATO.

Cum a schimbat totul invazia Rusiei

Suedia și Finlanda se îndreaptă spre Occident pe probleme de securitate de când au aderat la UE, la scurt timp după încheierea Războiului Rece. Dar invazia Ucrainei de către Rusia a accelerat dramatic acest proces, împingându-i să apese trăgaciul pentru aderarea la NATO.

Dacă Kremlinul ar fi dispus să invadeze Ucraina - o țară cu 44 de milioane de oameni, un PIB de aproximativ 516 milioane de dolari și forțe armate de 200.000 de soldați activi - ce l-ar împiedica pe Putin să invadeze țări mai mici precum Finlanda sau Suedia?

„Totul s-a schimbat când Rusia a invadat Ucraina”, a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin în aprilie. „Gândirea oamenilor din Finlanda, de asemenea, din Suedia, s-a schimbat și s-a schimbat foarte dramatic”.

De la invadarea Ucrainei în februarie, sprijinul publicului finlandez pentru aderarea la NATO a crescut de la aproximativ 30% la aproape 80% în unele sondaje. Majoritatea suedezilor aprobă, de asemenea, ca țara lor să se alăture alianței, potrivit sondajelor de opinie de acolo.

Cum a reacționat Rusia?

Rusia a criticat decizia din mai a Finlandei și Suediei de a încerca să se alăture alianței. Ministrul adjunct al său de externe, Serghei Riabkov, a declarat la acea vreme că această mișcare ar fi o „greșeală” cu „consecințe de amploare”, potrivit agenției de presă de stat ruse TASS.

Aceasta a urmat amenințări similare din partea oficialilor de rang înalt din Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat după anunț că „extinderea NATO nu face lumea mai stabilă și mai sigură”. El a adăugat că reacția Rusiei va depinde „de cât de departe și de cât de aproape de granițele noastre se va deplasa infrastructura militară”.

Rusia împarte în prezent aproximativ 755 de mile de graniță terestră cu cinci membri NATO, potrivit alianței. Aderarea Finlandei ar însemna că o națiune cu care Rusia împarte o graniță de 830 de mile va deveni oficial aliniată militar cu Statele Unite.

Adăugarea Finlandei și a Suediei ar beneficia și de alianță, ceea ce ar frustra Rusia. Ambele sunt puteri militare serioase, în ciuda populației reduse.

Dar Putin a fost până acum mai mut în retorica sa decât unii dintre oficialii săi. Luna trecută el a spus că „Rusia nu are probleme cu aceste state”, adăugând că extinderea NATO „nu reprezintă o amenințare directă pentru Rusia”.

„Dar extinderea infrastructurii militare în acest teritoriu va determina cu siguranță răspunsul nostru”, a adăugat el la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă de la Moscova. „Vom vedea ce va fi pe baza amenințărilor care vor fi create pentru noi”.

De ce Rusia se opune atât de mult NATO?

Putin vede alianța ca pe o apărare împotriva Rusiei, în ciuda faptului că a petrecut o mare parte din perioada post-sovietică concentrându-se pe probleme precum terorismul și menținerea păcii.

Înainte ca Putin să invadeze Ucraina, el și-a exprimat clar convingerea că NATO s-a apropiat prea mult de Rusia și ar trebui să fie dusă înapoi la granițele ei din anii 1990, înainte ca unele țări care fie vecine cu Rusia, fie state ex-sovietice să se alăture alianței militare.

Dorința Ucrainei de a adera la NATO și statutul său de partener NATO - văzute ca un pas pe calea către eventuala aderare cu drepturi depline - a fost una dintre numeroasele nemulțumiri pe care Putin le-a citat în încercarea de a justifica invazia.

În mod ironic, invazia sa a dat alianței un nou scop - și a crescut puterea acesteia.

×
Subiecte în articol: Finlanda Suedia NATO aderare
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close