Antena 3 CNN International News Ministrul de externe din Taiwan: "Trebuie să ne pregătim de război cu China"

Ministrul de externe din Taiwan: "Trebuie să ne pregătim de război cu China"

Creșterea măsurilor de intimidare militară ale Chinei arată Taiwanului că trebuie să se pregătească pentru un posibil conflict militar, declară într-un interviu pentru CNN Joseph Wu, ministrul de externe al acestui teritoriu insular autoguvernat.

Ministrul de externe din Taiwan: "Trebuie să ne pregătim de război cu China"
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    24 Iun 2021   •   11:13

Avertismentul său vine la o săptămână după ce autoritățile din insulă au raportat cea mai mare incursiune întreprinsă de avioane militare chineze în așa-numita Zonă de Identificare a Apărării Antiaeriene taiwaneze (ADIZ).

În operațiune au fost angajate 28 de aparate chineze, inclusiv unele cu capacitea de a transporta arme nucleare.

Chiar dacă nu s-a soldat cu încălcarea spațiului aerian, gestul a fost perceput la Taipei ca o etalare a forței militare a Chinei.

Ministru taiwanez de externe: "Dacă suntem atacați, luptăm până în cea din urmă zi"

"În calitate de decidenți, nu putem risca, trebuie să fim pregătiți. Când guvernul chinez spune că nu renunță la forță și desfășoară exerciții militare în jurul Taiwanului, am face bine să credem că este adevărat", a spus ministrul.

Wu, în funcție din 2018, a fost acuzat de Beijing că este un "separatist fanatic", după ce a spus într-o conferință de presă că Taiwanul va lupta "până în cea din urmă zi" dacă va fi atacat de China.

Zhu Fenglian, o purtătoare de cuvânt a Biroului chinez pentru Relații cu Taiwanul, a spus că "Joseph Wu a evocat în mod repetat și cu aroganță independența Taiwanului".

"Vom face tot ce este necesar pentru a pedepsi cu severitate, pe viață, asemenea partizani fanatici ai independenței", a adăugat aceasta.

În replică, ministrul taiwanez s-a declarat "onorat" să fie vizat de autoritățile comuniste de la Beijing.

"Regimul autoritar nu poate tolera adevărul. Nu mă îngrijorează dacă (Beijingul) spune în continuare că vrea să mă urmărească pentru tot restul vieții", a menționat el în interviul pentru CNN.

Ministru taiwanez de externe: "Trebuie să ne angajam într-o confruntare asimetrică"

Joseph Wu a mai acuzat China că, în afara provocărilor cu avioane militare, apelează la război hibrid pentru a submina încrederea în democrație. 

Potrivit ministrului, Beijingul sprijină dezinformările legate de numărul morților de COVID în Taiwan și răspândește zvonuri conform cărora SUA preferă să vaccineze animalele de casă, în loc să trimită mai multe vaccinuri în insulă.

SUA au donat recent 2,5 milioane de doze de vaccin Moderna autorităților de la Taipei. 

"Este autoritarismul chinez care încearcă să-și extindă influența...dincolo de granițe și chiar în emisfera vestică. Trebuie să ne angajăm într-o confruntare asimetrică, astfel încât China să înțeleagă că va trebui să plătească un preț dacă lansează un război împotriva Taiwanului", a concluzionat Joseph Wu, care spune că Beijingul are cheltuieli militare de 15 ori peste bugetul alocat de guvernul de la Taipei pentru apărare.

De ce China revendică Taiwan

China continentală și Taiwanul au fost guvernate separat de la sfârșitul războiului civil din urmă cu mai bine de șapte decenii, în urma căruia naționaliștii chinezi, înfrânți, au fugit la Taipei.

Autoritățile comuniste continuă să considere Taiwan, teritoriu cu o populație de 24 de milioane de oameni, drept o parte inseparabilă a teritoriului național chinez.

Un status quo fragil a fost instituit în urmă cu aproape 30 de ani, când reprezentanți ai Chinei continentale și naționaliștii la putere în Taiwan au convenit că există "o singură Chină", dar au rămas în divergență privind legitimitatea guvernelor de la Beijing, respectiv Taipei.

Acordul, cunoscut drept "consensul" din 1992, a permis schimburile comerciale în strâmtoarea Taiwan.

În 2019, președintele chinez Xi Jinping a cerut Taiwanului să accepte "o reunificare pașnică" cu China continentală și a refuzat să excludă utilizarea forței pentru a obține reunificarea.

Amenințarea militară chineză rămâne o constantă a vieții în Taiwan.

Fotografie interioară: Ministrul de externe din Taiwan, Joseph Wu

×
Subiecte în articol: Taiwan razboi China
Parteneri
Puhoi de lume la icoana care plânge cu mir, la Buzău
x close