Antena 3 CNN International News SUA i-au dat lui Zelenski un telefon securizat | Liderul ucrainean rămâne în Kiev și păstrează legătură cu Washingtonul, în timp ce schimbă locațiile

SUA i-au dat lui Zelenski un telefon securizat | Liderul ucrainean rămâne în Kiev și păstrează legătură cu Washingtonul, în timp ce schimbă locațiile

SUA păstrează contactul cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski printr-un telefon securizat prin satelit pe care administrația americană l-a oferit guvernului ucrainean luna trecută înainte de producerea invaziei.

SUA i-au dat lui Zelenski un telefon securizat | Liderul ucrainean rămâne în Kiev și păstrează legătură cu Washingtonul, în timp ce schimbă locațiile
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Mar 2022   •   22:20

CNN citează în acest sens un oficial american la curent cu acest subiect.

Anterior crizei provocate de Rusia, cele mai sigure comunicații dintre ucraineni și oficialii americani treceau prin ambasada de la Kiev.

Pe parcursul pregătirilor făcute de SUA pentru evacuarea ambasadei și în contextul în care temerile privind invazia rusă se accentuau, SUA au trimis la Kiev acest telefon folosit acum de președintele Zelenski.

Telefonul securizat îi permite președintelui ucrainean fie mobil și să rămână, în același timp, în contact cu SUA.

Zelenski a precizat că intenționează să rămână în țară și în prezent se mută în mai multe locații din Kiev, care beneficiază de o prezență semnificativă a forțelor de securitate, notează CNN.

În zilele trecute, liderul de la Kiev a filmat mai multe mesaje publice în fața monumentelor sau a altor clădiri recunoscute din Kiev, dar discursul său de marți în Parlamentul European, realizat prin legătură video, a fost transmis dintr-o locație neprecizată.

SUA au furnizat un telefon similar prin satelit ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba, a spus sursa citată de CNN. Telefoanele necesită alimentare cu energie electrică, dar pot fi alimentate și de la priza unei mașini, dacă este necesar.

Zelenski și președintele american Joe Biden au vorbit marți, la telefon, pe parcursul a 30 de minute.

Casa Albă a transmis că Biden a subliniat "ajutorul susținut al Statelor Unite pentru Ucraina, inclusiv livrările în desfășurare sub formă de ajutor de securitate, sprijin economic și ajutor umanitar" precum și "eforturile SUA și ale aliaților de a trage la răspundere" Rusia pentru războiul neprovocat purtat în Ucraina.

De asemenea, Biden și Zelenski au discutat "despre escaladarea atacurilor Rusiei asupra site-urilor folosite de civili în Ucraina, inclusiv asupra bombardamentelor de astăzi lângă memorialul Holocaustului Babyn Yar", potrivit Casei Albe.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close