În agitaţia de zi cu zi, înainte de Paşte, de la an la an, tot mai mulţi români preferă confortul, dar vor să aibă şi mâncare tradiţională pentru seara de Înviere, aşa că şi-au comandat meniuri complete. Brutăriile şi restaurantele au închis listele pentru comenzi şi lucrează la foc automat.
Majoritatea cofetăriilor au închis deja listele pentru comenzi, însă lucrează la foc continuu pentru a livra în timp util preparatele. A crescut cererea pentru deserturile de Paşte gata făcute, însă şi reţetele s-au reinventat.
„Acum am venit cu noutățile de pască cu vișine, pască cu cireșe amare, pasca Dubai, pasca cu jeleu de portocală deasupra. Un cozonac cu ciocolată belgiană este 125 lei, cel mai scump cozonac Dubai 190 de lei. Au peste un 1,4 kg”, a precizat, pentru Antena 3 CNN, Mircea Ion, proprietarul unei cofetării.
Şi restaurantele au pregătit meniuri speciale pentru Paşte.
„Cozonaci, o oală de ciorbă sau o friptură de miel, pleacă de la câteva zeci de lei, dacă vrei doar o porție de ceva sau dacă ai nevoie doar de un cozonac. Poate să ajungă un pachet complet la 1000 și ceva de lei, care conține absolut toate produsele de pe masa de Paște”, spune Florin Pețu, director de marketing al unui restaurant.
Sunt însă mulţi români care nu au renunţat la tradiţii şi la frământarea cozonacilor.
Conform tradiţiei, ouăle se vopsesc în Joia Mare. Vinerea este considerată o zi de doliu - cand a murit Iisus, așa că nu se fac treburi gospodărești în această zi. Mancarea se pregătește în Sambăta Paștelui, iar duminica toata lumea se înfruptă din bucatele tradiționale.