Antena 3 CNN Life Cu ce tipuri de piese îți poți repara mașina avariată

Cu ce tipuri de piese îți poți repara mașina avariată

Dacă mașina ta a fost implicată într-un accident rutier sau chiar de altă natură, indiferent că a fost sau nu vina ta, te va preocupa reparația mașinii cu piesele auto potrivite.

Cu ce tipuri de piese îți poți repara mașina avariată
Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    13 Oct 2023   •   12:50

Dincolo de rapiditatea reparațiilor, contează foarte mult calitatea pieselor ce le vor înlocui pe cele avariate sau defecte. Acestea sunt tipurile de piese pe care le poți lua în considerare într-o asemenea situație neplăcută:

Piese auto noi provenite de la producători

Piesele auto noi sunt prima și cea mai sigură opțiune de reparație a unei mașini avariate.

  • Piese OE sauOriginal Equipment. Sunt piesele cu care o mașină nouă iese din fabrică. Se găsesc în special la dealeri și reprezentanțe auto, însă și în unele magazine auto care dețin dreptul de comercializare. Prezintă standarde înalte de calitate, însă au și un preț pe măsură.  
  • Piese OEMsau Original Equipment Manufacturer. În principiu, sunt aceiași producători cunoscuți care fabrică piesele OE, doar că le vând sub brandul propriu, la costuri ceva mai mici. Se găsesc în unitățile de service sau pe la diverse magazine auto.
  • Piese AM sauAfter Market. Sunt fabricate de alți producători de piese auto, mai mult sau mai puțin cunoscuți sau apreciați. Este obligatoriu să respecte o calitate standard, iar unele pot fi la fel de durabile ca o piesă OE sau OEM. Au prețuri accesibile și sunt ușor de găsit.

Totuși, prețurile sau indisponibilitatea pieselor, mai ales dacă vorbim de o mașină cu vechime, te pot face să apelezi și la alte soluții după cum urmează.

Piese auto provenite din dezmembrări

O soluție ar fi să găsești piesele auto de care ai nevoie din parcurile de mașini avariate, transformate în centre de dezmembrări. Sunt multe componente și elemente ce pot fi refolosite. De exemplu, poți cumpăra părți de caroserie, ornamente, oglinzi retrovizoare, scaune, parasolare sau alte componente fixe.

Ai putea obține prețuri avantajoase, care se pot negocia în funcție de politica fiecărei firme, și chiar o mică garanție. Mai mult, poți găsi piese auto OE în stare bună de funcționare. Încearcă, așadar, dezmembrari de piese auto in Oradea sau în alte localități apropiate de domiciliul tău.

Îți recomandăm să eviți pe cât posibil achiziționarea de piese consumabile, precum pompă de apă, turbină, plăcuțe de frână, filtre etc., care provin din dezmembrări. În ciuda unui preț atrăgător, riscul de a funcționa incorect sau de a se defecta rapid este mare.

Piese auto restaurate de pe mașina avariată

Mai sunt și situații favorabile în care mașina se poate repara cu piesele sau componentele auto existente, chiar dacă ele sunt avariate. Scopul restaurării este să aducă vehiculul în starea lui inițală.  

Așadar, în funcție de gravitatea avariei suferite, sunt elemente de caroserie ce se pot îndrepta, repara și revopsi în culoarea originală a mașinii. În prezent, până și barele din plastic se pot restaura fără a fi nevoie să le înlocuiești.  

Sfat: evită piesele auto contrafăcute

Dintre toate tipurile de piese auto, cele contrafăcute sunt nerecomandate pentru reparația unei mașini. Acestea nu respectă condițiile minime impuse fie de producătorul auto, fie de un service auto autorizat. Prin urmare, pe lângă faptul că nu asigură o performanță și durabilitate de exploatare corespunzătoare, pot fi periculoase pentru siguranța în trafic.

Piesele contrafăcute se depistează destul de ușor, deoarece au un aspect nefinisat, vin fără cod de identificare sau sunt comercializate la un preț foarte mic.

În concluzie, soluțiile de piese pentru reparația unei mașini sunt adaptate preferințelor și bugetului pe care îl ai la dispoziție. Studiază bine calitatea și prețul acestora, iar dacă nu ești convins de alegerea pe care vrei să o faci, apelează la ajutorul unui specialist în domeniu.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close