Antena 3 CNN Life Culinar Cum obții roșul intens pentru ouăle de Paște

Cum obții roșul intens pentru ouăle de Paște

Cum obții roșul intens pentru ouăle de Paște
Sursa foto: Pixabay
17 Apr 2016   •   10:07

Dorinţa de a folosi din ce în ce mai puţin substanţe toxice ne face să căutăm varianta naturală, iar în cazul vopsirii ouălor de Paşte există alegeri la îndemâna oricui, secrete păstrate din generaţie în generaţie fiind dezvăluite de un meşter încondeietor de ouă de pe Valea Olteţului, scrie Adevarul.ro.

Pe Valea Olteţului, singura zonă din judeţul Olt unde se mai păstrează meşteşugul încondeierii ouălor de Paşti, culorile folosite tradiţional sunt roşu, galben şi negru, însă, spune meşterul Dana Voicu, pentru cei care doresc o paletă mai largă natura este deosebit de generoasă.

Pentru că puţini sunt cei care s-ar încumeta, fără pic de „antrenament“, să încondeieze ouă, Dana Voicu a dezvăluit cum putem obţine ouă de o culoare anume. Roşul, spune păstrătoarea tradiţiei, se poate obţine din petale de mac.

„Dacă macul era înflorit, se foloseau petale proaspăt culese, atunci când Paştele se sărbătorea devreme se foloseau petale culese cu un an înainte, uscate şi păstrate după o reţetă anume. Oricum, era vorba de o muncă istovitoare, la un litru de apă fiind necesare o jumătate de kilogram de petale de mac. Se obţine însă un roşu intens, extraordinar“, spune meşterul. Tot roşu, însă mai mult spre roz sau violet, se obţine din foi de ceapă roşie, sau din sfeclă roşie.

O altă variantă ar fi să fierbem ouăle înainte şi să le punem la vopsit în fiertura de foi de ceapă, sfeclă sau ce altceva am mai folosit“, mai spune Dana Voicu.

Tot foile de ceapă, aurie, de data aceasta, pot fi folosite pentru a se obţine galben. Şi tot galben se mai obţine din coaja de măr pădureţ, care se desprinde de pe copac şi se introduce ca atare la fiert. În respectiva fiertură ouăle trebuie lăsate câteva zeci de minute sau chiar o oră-două pentru a căpăta culoarea intensă.


 

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close