Antena 3 CNN Life Cum să-ţi faci locuinţa să pară mai spaţioasă

Cum să-ţi faci locuinţa să pară mai spaţioasă

Nu sunt mulţi cei care îşi permit un apartament cu adevărat spaţios, iar multe dintre cele cu dimensiuni standard, de 50-70 de metri pătraţi, sunt uneori supraîncărcate cu obiecte, ceea ce le face să pară şi mai mici.

Cum să-ţi faci locuinţa să pară mai spaţioasă
de Georgiana Adam    |    05 Iul 2021   •   14:22

Aşadar, cum putem face o locuinţă de dimensiuni modeste să pară mai spaţioasă şi mai aerisită? Iată câteva sfaturi de la experţi.

Alege mobila potrivită

Într-un apartament cu camere destul de micuţe este important să alegi un mobilier adecvat. Chiar dacă te atrage o canapea mare sau o bibliotecă masivă ce acoperă un perete întreg, trebuie să ştii că astfel de piese încarcă inutil spaţiul. Toate obiectele de mobilier pe care ţi le cumperi trebuie să fie proporţionale cu spaţiul în care vor fi puse şi, eventual, multifuncţionale.

De exemplu, dacă locuieşti într-o garsonieră, optim ar fi să alegi unul dintre zecile de modele de canapele extensibile, astfel încât să ai şi un living, pe timp de zi, dar şi un dormitor, pe timp de noapte. Decoratorii de interioare sugerează, de asemenea, să nu lipeşti niciodată mobila de pereţi, excepţie făcând patul din dormitor. Aducând canapeaua şi fotoliile, de exemplu, mai spre centrul camerei, vei crea impresia unui spaţiu mai generos.

Oglindă, oglinjoară

Unul dintre trucurile la îndemână pentru a face o cameră să pară mai spaţioasă este folosirea unei oglinzi. Nu numai că reflectă lumina, dar reflectă şi imagini, deci creează iluzia unui spaţiu mult mai amplu.

Pentru o notă de stil, dacă ai ales o mobilă foarte simplă, cu linii drepte, orientează-te spre o oglindă rotundă. Acest contrast creează o atmosferă elegantă şi modernă în orice cameră.

Renunţă la unele elemente de decor

Dacă ai un apartament cu camere micuţe, este mai bine să îl decorezi minimalist. Asta înseamnă că ar trebui să renunţi la o parte din elementele tradiţionale de decor, cum ar fi draperiile sau covoarele prea mari.

Optează mai curând pentru niște perdele albe, simple, semitransparente şi o carpetă în centrul camerei sau lângă pat, care să dea culoare încăperii, dar evită să acoperi prea mult din podea sau din fereastră cu materiale greoaie.

Desigur, în dormitor, ca să te siguri că ai un somn odihnitor şi nu eşti deranjat de luminile de afară, poţi opta pentru jaluzele.

Alege alb

În locuinţele de mici dimensiuni este bine să eviţi să văruiești în culori puternice sau să pui tapet. Pentru a face să pară că te bucuri de un spaţiu mai amplu, este recomandat să optezi, în mare parte, pentru un var alb.

Cei care își doresc un strop de culoare, măcar în camera cea mai mare din locuinţă, sunt sfătuiţi să aleagă culori pastel, diafane, cum ar fi bleu sau galben pai foarte deschis.

O paletă cromatică unitară

Nimănui nu-i place ca locuinţa sa să arate ca un muzeu sau o sală de aşteptare, deci este important să dai personalitate casei tale. O poţi face prin tablouri sau etalarea diferitelor obiecte personale sau suveniruri din călătorii.

Cu toate acestea, ca să dai impresia unui spaţiu amplu, ai grijă la paleta cromatică din casa ta, care creează accentele de culoare. De exemplu, dacă ai o canapea gri sau bej şi doreşti să-i pui câteva perne colorare, orientează-te spre unele uni, care să fie de aceeași culoare.

Această culoare se poate regăsi şi în alte detalii: o ramă foto, un ghiveci de flori, detalii din covor. O paletă cromatică unitară nu numai că oferă impresia unui spaţiu mai mare, dar face ca toată casa să arate mai elegant şi mai îngrijită.

Cu puţină atenţie la detalii, ţinând cont de regulile de mai sus şi făcând mereu alegeri înţelepte, locuinţa ta poate arăta mult mai spaţioasă şi mai aerisită şi tu te poţi bucura de confortul dorit.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close