Antena 3 CNN Life Familie La bine și la rău, dar nu întotdeauna: o istorie a divorțului

La bine și la rău, dar nu întotdeauna: o istorie a divorțului

La bine și la rău, dar nu întotdeauna: o istorie a divorțului
16 Iul 2015   •   11:55

În Statele Unite ale Americii, probabilitatea ca o căsătorie să dureze 20 de ani a scăzut la 50%. Procentajul este mai mare doar în alte două state: Maldive și Belarus. Peste tot în lume, cifrele arată o creștere semnificativă a ratei divorțurilor în secolele XX-XXI. Care sunt efectele sociale ale acestei schimbări? Studiile arată că în cele mai multe cazuri femeile sunt cele care poară povara socială și economică a divorțului: o femeie divorțată, mamă a unui copil, are șanse mult mai mari să ajungă în sărăcie. De ce s-a ajuns aici când, de fapt, divorțul a apărut în societate ca instrument pentru eliberarea femeii?

Cazul Boleyn, un precedent periculos?
Cel mai cunoscut caz de divorț din toate timpurile rămâne cel dintre Henric al VIII-lea și Papa Clement al VII-lea. Lupta a început în 1527, când regele Angliei a încercat să-l forțeze pe Papă să-i anuleze căsătoria cu Catherine de Aragon, care nu reușise să-i ofere un moștenitor. Hotărât să se căsătorească din nou – cu mai tânăra Anne Boleyn, Henric al VIII-lea a sfârșit prin a rupe legăturile cu Biserica Catolică în 1522, când s-a autoproclat șeful unei noi biserici: Biserica Angliei. A apărut astfel prima fisură într-un stil de viață care dura de mai bine de 1000 de ani, iar ca urmare a deciziei unilaterale ale regelui societatea engleză a trecut prin foarte multe transformări.

Cea de-a doua căsătorie a lui Henric al VIII-lea n-a durat mult: la doar trei ani după controversata căsătorie, Anne Boleyn a fost acuzată de trădare, adulter și incest, și a fost condamnată la moarte. Inamicii săi au acuzat-o că a distrus sfânta instituție a căsătoriei, stabilind un precedent foarte periculos. Adevărul este însă altul: așa-zisul precedent a dus doar la un singur divorț, în anul 1552. Apoi termenul nici nu a mai fost folosit până în anul 1670. De fapt, chiar când țările occidentale protestante începeau să accepte ideea că pot exista motive veritabile pentru a pune capăt unei căsnicii, Anglia a făcut un pas înapoi. Noua biserică a lui Henric al VIII-lea s-a pronunțat clar împotriva divorțului, indiferent de circumstanțe, și a instituit restricții mult mai dure în privința anulărilor. Spre exemplu, regula potrivit căreia o căsătorie putea fi anulată dacă se dovedea că soții erau rude (verișori chiar și îndepărtați) a fost desființată.

Divorț decis în Parlament
Biserica Angliei se opunea atât de tare divorțului încât singura modalitate de a-l obține era printr-un act al Parlamentului, deci o lege votată de ambele camere. Puțini erau însă cei care aveau mijloacele de a obține un astfel de act – sau erau măcar dispuși să-și expună problemele personale presei, publicului și celor câteva sute de parlamentari. Când într-un final o lege a divorțului a fost adoptată în Anglia – în 1857, numărul total de divorțuri din istoria țării era de 324.

Continuarea pe historia.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close