Antena 3 CNN Life Cum te ajută un smartwatch să-ţi monitorizezi sănătatea

Cum te ajută un smartwatch să-ţi monitorizezi sănătatea

Tot mai mulţi oameni iau decizia de a-şi achiziţiona un smartwatch, datorită avantajelor pe care aceste gadgeturi le prezintă în cazul monitorizării stării de sănătate.

Cum te ajută un smartwatch să-ţi monitorizezi sănătatea
de Georgiana Adam    |    05 Iul 2021   •   16:10

Ceasurile inteligente poseda într-adevăr funcţii foarte bine puse la punct, care pot evalua sănătatea inimii sau calitatea somnului, de exemplu.

2 în 1: electrocardiograma şi tensiometru

Un smartwatch Garmin prezintă o funcţie care poate măsura tensiunea arterială. Cu ajutorul unei aplicaţii uşor de instalat pe telefon. Se calibrează ceasul pe încheietura, iar senzorii inteligenţi vor măsură tensiunea prin analiza undelor pulsate şi o va afişa pe telefon.

De asemenea, tot un astfel de dispozitiv Samsung mai are capacitatea de a monitoriza ritmul cardiac. Se atinge butonul din spate al ceasului, timp de 30 de secunde, pentru că senzorul să măsoare fibrilaţia atrială.

Rezultatele pot fi stocate de-a lungul timpului pe telefon, în aplicaţia Samsung Health Monitor, pentru a fi prezentate medicului cardiolog sau pur şi simplu pentru a se cunoaşte starea de sănătate a inimii.

Cele două funcţii, de tensiometru şi de electrocardiograma, oferă informaţii preţioase pentru evaluarea sănătăţii, dar şi pentru diagnosticarea bolilor de inimă.

Un smartwatch îndeamnă la mişcare

Majoritatea utilizatorilor de smartwatch-uri apreciază funcţia pentru fitness, potrivit vanzatorilor specializati. Aceasta monitorizează numărul de paşi şi caloriile arse în urma exerciţiilor fizice.

Fiecare persoană îşi va introduce datele legate de înălţime şi greutate în aplicaţia respectivă, în funcţie de aceşti parametri ceasul afişând un număr de paşi care trebuie atinşi în fiecare zi. Funcţia poate fi de un real folos în cazul persoanelor inactive, care, văzând câţi pasi au făcut, se simt mai motivate să se mobilizeze şi să depună mai mult efort prin intermediul sportului.

Foarte multe dintre ceasurile inteligente avertizează utilizatorii atunci când stau prea mult timp pe loc (pe scaun, la birou, de exemplu), anunţându-i că este timpul să facă mişcare.

Calitatea somnului, indicator pentru sănătate

Un alt parametru pentru monitorizarea stării de sănătate o reprezintă şi calitatea somnului. Atunci când doarme bine, omul este mai odihnit, are un randament mai bun şi, implicit, totul se reflectă în sănătatea fizică şi psihică.

Ceasurile inteligente enumerate mai sus pot monitoriza calitatea somnului, dispunând de o funcţie în acest sens, care corelează intervalul orar şi monitorizarea ritmului cardiac cu detectarea nivelului de oxigen din sânge (SpO2), ceea ce poate duce chiar la identificarea apneei, de care mulţi oameni nici nu ştiu că suferă.

De asemenea, pentru că măsoară saturaţia de oxigen, un smartwatch poate depista din timp simptomele Covid-19, boală care, după cum se ştie, afectează saturaţia, încă din primele etape ale instalării virusului în organism. Un astfel de gadget este cu atât mai potrivit în această perioadă de pandemie.

Achiziţionarea acestor ceasuri inteligente se poate face împreună cu accesorii suplimentare.

Spre exemplu, din cauza utilizării permanente, o curea Garmin Fenix 5 se poate deteriora la un moment dat, astfel că este necesar să mai existe la îndemână una cu care să fie înlocuită. Accesoriile se găsesc la îndemână, în magazinele online care comercializează astfel de dispozitive.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close