Antena 3 CNN Life Oameni "A pulverizat toate recordurile: de seducţie, de aventuri, de suferinţe, de nebunie, de provocări". Se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Edith Piaf

"A pulverizat toate recordurile: de seducţie, de aventuri, de suferinţe, de nebunie, de provocări". Se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Edith Piaf

"A pulverizat toate recordurile: de seducţie, de aventuri, de suferinţe, de nebunie, de provocări". Se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Edith Piaf
Sursa foto: Foto: Facebook
10 Oct 2013   •   18:00
Astăzi se împlinesc cinci decenii de la moartea legendarei artiste Edith Piaf, interpreta celebrului cântec "La vie en rose", care şi-a început cariera pe pavajul cartierului parizian Belleville şi a reuşit să ajungă pe culmile industriei muzicale.

Edith Piaf, supranumită "La Môme", a murit pe 10 octombrie 1963, la vârsta de 47 de ani.

Biserica Catolică va organiza o slujbă religioasă, joi, la ora 15.00 GMT, la biserica Saint-Jean Baptiste, în cartierul Belleville, unde celebra cântăreaţă s-a născut şi a fost apoi abandonată de mama ei, informează AFP.



Ecrane uriaşe şi boxe de mari dimensiuni au fost amplasate în jurul bisericii în care cântăreaţa a fost botezată, pentru a permite unui număr cât mai mare de fani să urmărească o slujbă care marchează debutul a patru zile de comemorări într-un cartier rămas industrial până în zilele noastre.

Înainte de această slujbă religioasă va avea loc un marş, organizat în linişte, de la cimitirul parizian unde a fost înmormântată cântăreaţa, până în cartierul Belleville.

Pe faţada casei de la numărul 72 de pe strada Belleville poate fi citită următoarea inscripţie: "Pe scările acestei case s-a născut, pe 19 decembrie 1915, Edith Piaf, a cărei voce, mai târziu, a uluit lumea".


Viaţa şi cariera lui Edith Piaf


Eternă naivă şi sentimentală, Edith Giovanna Gassion şi-a petrecut scurta viaţă cântând despre iubire şi trăind pentru iubire, fiind considerată o veritabilă "devoratoare" de bărbaţi şi nu întotdeauna tandră cu femeile.

Edith Piaf a fost prima cântăreaţă franceză care a cucerit America şi lumea întreagă cu piesa "La vie en rose".

Marea iubire din viaţa lui Edith Piaf a fost pugilistul Marcel Cerdan, decedat în mod tragic într-un accident de avion în 1949, atunci când acesta urma să vină să locuiască cu ea la New York.

"Edith Piaf a pulverizat toate recordurile: de seducţie, de aventuri, de suferinţe, de nebunie, de provocări şi de derive", scrie Robert Belleret în biografia sa recent lansată "Piaf, un mythe français".

Această descriere ar putea fi considerată un fel de revanşă pentru artista franceză, foarte scundă şi subţire (avea o înălţime de doar 147 centimentri), terorizată de singurătate şi care spunea că nu îi place felul în care arată.



Cu toate că viaţa ei personală şi profesională a fost presărată cu încercări şi tragedii - decesul fiicei sale Marcelle la vârsta de doi ani, al mamei sale într-un şanţ, după o supradoză - Editf Piaf a dezvoltat în paralel o personalitate marcată de "pasiunea pentru atitudinile caraghioase, pentru fantezie şi un umor coroziv extraordinar".

"Avea un limbaj de birjar, capricii incredibile şi dădea tuturor ordine cu multă autoritate", precizează biograful ei.

Considerată un monument al cântecului francez şi "star rock" înainte de apariţia acestui termen, Edith Piaf a murit din cauza unei hemoragii interne, în sudul Franţei, pe 10 octombrie 1963, epuizată de adicţii, de intervenţii chirurgicale dificile şi de o poliartrită reumatoidă severă.

La acea vreme, funeraliile religioase i-au fost refuzate de Biserică, întrucât cântăreaţa se recăsătorise. Zeci de mii de admiratori i-au însoţit sicriul până la cimitir.

Edith Piaf este o veritabilă legendă culturală a Franţei, iar piesele ei sunt cântate şi în zilele noastre pe străzile din Paris.




 

 

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close