Antena 3 CNN Life Oameni Ce sunt constelaţiile familiale. De ce traumele strămoşilor se răsfrâng asupra noastră | "Sunt preluate inconştient de generaţiile următoare"

Ce sunt constelaţiile familiale. De ce traumele strămoşilor se răsfrâng asupra noastră | "Sunt preluate inconştient de generaţiile următoare"

Nu doar că moştenim trăsăturile fizice, dar moştenim şi rănile şi cicatricile sufleteşti ale strămoşilor noştri. În mod inconştient, aceste răni ajung să ne otrăvească viaţa şi să devenim responsabili pentru traumele părinţilor, bunicilor şi străbunicilor.

Ce sunt constelaţiile familiale. De ce traumele strămoşilor se răsfrâng asupra noastră | "Sunt preluate inconştient de generaţiile următoare"
Sursa foto: Unsplash.com
de Georgiana Adam    |    19 Sep 2022   •   18:28

Fără străbunii noştri nu am fi cine suntem astăzi. Moştenim de la strămoşii atât trăsăturile fizice, cât şi rănile şi cicatricile sufleteşti ale acestora, care ajung să ne otrăvească viaţa şi să devenim responsabili pentru traumele lor nespuse şi nevindecate.

Arborele genealogic are nevoie de rădăcini pentru a se hrăni şi creşte. Rădăcinile arborelui genealogic reprezintă capacitatea străbunilor de a putea absorbi şi accepta hrana din sol, o corespondentă a nevoilor noastre de bază. 

Dacă rădăcinile sunt bolnave, acestea nu pot asigura o satisfacere optimă a nevoilor de bază. Cu toate acestea, de îndată ce rădăcinile sunt vindecate, se restabileşte fluxul vital.

Ce sunt constelaţiile familiale

Constelaţiile familiale sunt un proces de conştientizare prin reprezentarea exterioară a unui pattern la un membru al sistemului de familie. 

Acest proces de conştientizare a fost creat de psihoterapeutul Bert Hellinger.

Metoda constelaţiilor familiale este considerată o terapie pshiogenealogică, ce intervine în rezolvarea unor experineţe grele, pe care le trăim în prezent, dar care au rădăcini în trecutul nostru sau al familiei noastre. 

Constelaţiile familiale nu abordează doar un sistem ca întreg, ci şi relaţiile din interiorul sistemului, precum familie, colegi de muncă sau prieteni.

De ce traumele strămoşilor se răsfrâng asupra noastră

Arborele nostru genealogic are o foarte mare influenţa asupra noastră, chiar mai mult decât ne-am închipui.

Orice emoţie negativă, orice rău sau problemă nerezolvată a stră-străbunicilor noştri se va perpetua de-a lungul timpului la generaţiile viitoare, până când se va sparge tiparul dezadaptativ.

Psihoterapeutul Cristina Schmidt a explicat pentru canalul de Youtube "Arta Fericirii cu Mirela Vasadi Blasius", de ce secretele traumatice ale unui strămoş al familiei ne afectează viaţa atât nouă, cât şi generaţiile viitoare.

"A ţine secret sau o informaţie este un lucru sănătos în măsura în care lucrul acesta se suprapune cu partea de intimitate, de privat. Partea care acoperă vulnerabilităţi. Partea nesănătoasă a secretelor se referă la informaţiile care pot pune în pericol pe cineva. De exemplu, dacă în urmă cu 60, 70, 80 de ani, cineva a avut un copil în afara căsătoriei. În orice religie şi nivel social, pe vremea aceea era un lucru inacceptabil. Era condamnat atât copilul, cât şi mama. Soluţia pe care ar fi putut să o găsească mama era, fie să ascundă sarcina şi în momentul în care dădea naştere copilului să-l dădea spre adopţie, fie să-l arunce în pădure. Teama simţită de ea, de a fi condamnată sau respinsă de comunitate, făcea ca aceasta să stea cât mai tensionată. Trăirea evenimentului era dramatică. Sunt multe femei care au ales sinuciderea. Trauma aceasta a fost conservată atât la nivel emoţional cât şi la nivel corporal. Dacă secretul acesta a fost ţinut şi neîmpărtăşit cu nimeni, această trauma este transmisă mai departe.Trauma se transferă prin toate formele", a spus psihoterapeutul.

Cristina Schmidt: "Noi vindecăm arborele"

Cristina Schmidt mai vorbeşte şi despre informaţiile conservate ale strămoşilor, care se vor manifesta ulterior în toate formele. În neputinţe şi depresii, în incapacitatea  de a ne controla emoţiile sau chiar boli, întrucât toate secretele traumetice se transmit transgeneraţional.

"Cine descoperă că ceva nu merge în viaţa lui, că ceva se blochează în evoluţie, atunci trebuie să căutăm în istoria familiei. Să vedem cine cu cine s-a căsătorit şi de ce, să ne înţelegem rădăcinile. Trebuie să înţelegem că noi vindecăm arborele. Vindecarea reprezintă aşezarea lucrurilor în ordine.

Lucrurile ies la suprafaţă în momentul în care ceva ne stimulează, precum un sunet, o imagine, o culoare sau un miros. Noi nu putem schimba trecutul, ci modul în care ne raportăm la evenimentele din trecut. Atunci când lucrăm asupra unei traume, se spune că noi vindecăm arborele. Vindecarea reprezintă aşezarea lucrurilor în ordine şi acceptarea trecutului aşa cum a avut lor.", a mai spus Cristina Schmidt.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close