Antena 3 CNN Life Oameni El este Gică Baciu, românul care a împlinit 102 ani. Oamenii îl vizitează pentru a afla secretul longevității sale

El este Gică Baciu, românul care a împlinit 102 ani. Oamenii îl vizitează pentru a afla secretul longevității sale

Gică Baciu, cel mai vârstnic veteran de război din Mânzălești din județul Buzău, a împlinit vârsta de 102 ani. Seniorul are o poveste de viață impresionantă și, deși are o vârstă înaintată, muncește cât e ziua de mare.

El este Gică Baciu, românul care a împlinit 102 ani. Oamenii îl vizitează pentru a afla secretul longevității sale
Sursa foto: I. Bunilă
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2024   •   13:00

Gică Baciu este veteranul de război care a făcut 102 ani pe 4 mai 2024. E vizitat de multe persoane care vor să cunoască secretul existenței sale lungi. Bărbatul muncește la câmp și nu se dă în lături de la treburile gospodărești.

Vioi ca-n tinerețe, veteranul se îngrijește singur de toată gospodăria, merge la cumpărături în sat și sapă în grădină.

”În cinstea lui și a incredibilei sale personalități, postăm și aici scurtmetrajul nostru cel mai premiat (filmat când Nea Gică împlinea 100 de ani). La mulți ani lui Nea Gică, cel mai iscusit și longeviv cosaș și vânător, care știe să și muncească să și petreacă”, au scris membrii Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului”, potrivit Adevărul.ro.

Nea Gică Baciu, miracol al longevității

Mâine, pe 4 mai, cel mai faimos personaj al Mânzăleștiului și al nostru (îl admirăm și îl filmăm de când era un tânăr de 96 de ani), face 102 ani! În cinstea lui și a incredibilei sale personalități, postăm și aici scurtmetrajul nostru cel mai premiat (filmat când Nea Gică împlinea 100 de ani). La mulți ani lui Nea Gică, cel mai iscusit și longeviv cosaș și vânător, care știe să și muncească să și petreacă.

Publicată de Geoparcul U N E S C O Tinutul Buzaului pe Joi, 2 mai 2024

Filmul realizat în 2022 pentru a promova valorile umane și materiale din Ținutul Buzăului, cel mai nou geoparc UNESCO, îl prezintă pe nea Gică la muncă, la cosit și strâns fân. Buzoianul i-a cucerit pe membrii comisiei de selecție.

”În doar 6 minute am comprimat un ritual ancestral (cositul şi strânsul fânului) făcut de un personaj deja legendar, Nea Gică, care are 100 de ani! Vigoarea incredibilă şi pofta de viaţă contagioasă a buzoianului nostru au cucerit comitetul de selecţie”, este mesajul postat în urmă cu doi ani, pe Facebook, de coordonatorii Geoparcului „Ținutul Buzăului.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi vedea mai multe imagini cu Gică Baciu, românul care a împlinit 102 ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Povestea lui Nea Gică este o sursă de inspirație pentru fiecare dintre noi. Ne demonstrează că vârsta este doar un număr, că optimismul și perseverența ne pot ajuta să depășim orice obstacol și că tradițiile și legătura cu natura ne pot oferi o viață plină de satisfacții.

El muncește cât e ziua de lungă, având mai multă putere și energie decât trei tineri la un loc, așa cum îi place să se laude, în glumă.

Secretul longevităţii la 102 ani 

Cu o poftă de viață molipsitoare, veteranul de război spune că secretul său pentru a fi în formă la 102 ani este să mănânce și să bea cu măsură și să se mențină mereu activ.

Bătrânul Gică nu numai că se deplasează fără ajutor, dar chiar își îngrijește singur toată gospodăria. Când nu are treabă prin curte, își curăță arma de vânătoare sau cântă la fluier.

Cu o glumă și o zâmbet larg pe buze, domnul Gică îl încurajează pe oricine îi cere sfatul să se bucure de fiecare zi și să fie recunoscător pentru viața pe care o are.

”Toate treburile mi le fac singur, că nu are cine. Fac ce pot. Am colindat toți munții ăștia, cât să mai merg și eu! Picioarele nu prea mă mai ajută, dar cu mâinile, încolo, fac treabă ca unul tânăr; cosesc, muncesc”, spune vârstnicul din Mânzăleşti.

Nea` Gică, aşa cum îi spun apropiaţii, se îngrijeşte singur de gospodărie. Merge la cumpărături în sat şi chiar sapă în grădină. Anul trecut și-a ridicat un gard trainic, din sârmă, care trebuie să ţină departe animalele sălbatice.

Gică Baciu are o singură fată, Roneta, ajunsă acum la vârsta de 74 de ani, care locuiește în orașul Buzău. Fiica îl vizitează de câte ori este posibil și îl mai ajută cu treburile casei.

×
Subiecte în articol: longevitate Buzau
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close