Antena 3 CNN Life Oameni Oameni care au făcut din 2012 un an de neuitat. Toată lumea i-a urmărit cu sufletul la gură

Oameni care au făcut din 2012 un an de neuitat. Toată lumea i-a urmărit cu sufletul la gură

Oameni care au făcut din 2012 un an de neuitat. Toată lumea i-a urmărit cu sufletul la gură
de O.P.    |    18 Dec 2012   •   09:36

Şi-au urmărit visul şi au crezut că îl vor duce la îndeplinire, iar asta i-a făcut să intre în istorie. Milioane de oameni s-au uitat la ei atunci când au ieşit în faţă şi au rămas uimiţi de performanţele şi curajul lor.

Una din aceste persoane este austriacul Felix Baumgardner, care pe 14 octombrie a doborât recordul mondial, devenind primul om care a sărit din stratosferă şi a depăşit viteza sunetului fără ajutorul vreunui vehicul. Viteza maximă atinsă de Baumgartner în timpul căderii libere a fost de 1342,8 km/h (Mach 1,24), un nou record mondial.



Felix Baumgartner a urcat cu ajutorul unui balon cu heliu până la altitudinea de 39.045 de metri, sărind spre Terra la fix 65 de ani de la momentul în care Chuck Yeager a devenit primul om ce a depăşit bariera vitezei sunetului. Pe lângă recordul de viteză stabilit de Baumgartner, austriacul a doborât alte două: căderea liberă de la cea mai mare altitudine şi cea mai mare altitudine atinsă de un om cu ajutorul unui balon.

O altă persoană către care lumea a privit este Malala Yousafzai, o adolescentă din Pakistan care a luptat pentru dreptul la educaţie pentru tinere, sfidând legea talibanilor. Fetiţa a fost împuşcată de un comando de doi talibani antrenați pentru misiuni speciale, după ce a fost condamnată la moarte de un consiliu al talibanilor.



SWAT-ul taliban numără circa 100 de soldați, cu vârste între 20-30 de ani, a căror „marcă” este împușcarea în cap, considerat un gest de onoare. Ordinul de executare a Malalei Yousufzai a fost dat de Maulana Fazlullah, poreclit Radio Mullah, pentru mesajele sale radiofonice războinice. Acesta a constituit primul obiect al criticilor fetiţei, supărată de faptul că talibanul ceruse închiderea școlilor de fete din Valea Swat, inclusiv școala în care învăța Malala, pe atunci în vârstă de 11 ani.

Nici lumea sportului nu a stat în umbră în 2012, iar la Jocurile Olimpice de la Londra, americanii au strălucit, iar tânăra gimnasta Gabby Douglas a devenit prima sportiva afro-americană care a fost medaliată cu aur atât la probele individuale, cât şi la cele cu echipa.


În lumea politicii, Hillary Clinton s-a făcut remarcată prin tăria şi determinarea de care a dat dovadă. Secretarul de Stat al SUA a călătorit singură în 42 de state şi a susţinut poziţia SUA în ţări marcate de conflicte precum Siria, Libia sau Coreea de Nord.


Cu toate că 2012 a fost ultimul an în care ocupă funcţia de secretar de stat, popularitatea lui Hillary este mai mare la terminarea mandatului, decât în momentul în care l-a început.




×
Subiecte în articol: Malala Yousafzai Hillary Clinton
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close