Antena 3 CNN Life Oameni Viaţă cu greutate pentru campioanele României. La 14 ani ridică zeci de kilograme de parcă ar fi fulgi

Viaţă cu greutate pentru campioanele României. La 14 ani ridică zeci de kilograme de parcă ar fi fulgi

Viaţă cu greutate pentru campioanele României. La 14 ani ridică zeci de kilograme de parcă ar fi fulgi
26 Dec 2015   •   09:28

 Are 14 ani şi ridică greutăţi de zeci de kilograme. A vrut să fie gimnastă, dar a ajuns campioană la haltere. Campania realizată de Antena 3 şi Observator, cu sprijinul Fundaţiei "Mereu Aproape" şi sportguru.ro vă prezintă povestea Marinelei Moroşanu. 

 
Moroşanca, aşa cum îi spun apropiaţii, e junioara halterofilă care a făcut senzaţie pentru România la Europene. A renunţat la copilărie, dar nu şi la lupta cu greutăţile, iar acum visează la Olimpiadă.  
 
Într-o curte sărăcăcioasă, Marinela stă pe un buştean. Îşi numără medaliile. Halterele nu au atras-o de la început. La 5 ani, iubea gimnastica. Un accident la cot i-a curmat visul. Dar, un antrenor de haltere de la Clubul Sportiv Oneşti i-a văzut potenţialul. Şi n-a lăsat-o să renunţe la sport.
 
Gimnasta-halterofilă ridică peste 80 de kilograme. Şi a făcut senzaţie pentru România, în urmă cu câteva luni, la Europene. A luat medalia de bronz la categoria cadeţi şi juniori. E o luptătoare de mică. 
  
În copilărie, n-a avut alte jucării. Trăieşte într-o familie sărmană. 13 fraţi a avut, dar doi au murit. Unul, călcat de maşină, în ziua de Paşte. Pentru cei rămaşi, Marinela a renunţat la copilărie. Iar sportul a însemnat salvarea.
 
Ambiţia a dus-o pe Marinela tot mai sus. Un copil din satul Fundul Moldovei ajuns la Centrul Olimpic Naţional de Juniori. 
 
Alături de ea alte 11 fete se luptă cu greutăţile. Toate visează să ajungă la Olimpiadă. 
 
Din 2010, numărul tinerilor halterofili a scăzut la jumătate. Antrenorii de la centrele olimpice naţionale spun că e o provocare constantă să-i găsească pe copii. Tinerii care au rezultate primesc indemnizaţii de la cluburi. Între 100 şi 500 de lei. Dar, asta numai când clubul are bani.
 
Mare parte dintre bazele sportive au săli de haltere improvizate. Iar sportivii se antrenează în frig, praf şi printre pereţii plini de mucegai. Cu toate astea, sunt speranţe. Copiii care vor să schimbe România luptă împotriva sistemului şubred şi vor să calce pe urmele olimpicilor. România are patru seniori calificaţi la Jocurile Olimpice din 2016. 
 
Sportivii vor ca imnul României să fie cântat  din nou, la Olimpiadă, aşa cum s-a întâmplat în 1984. Atunci, când doi români au luat aurul: Petre Pecheru la categoria 82,4 kg şi Nicu Vlad la 90 de kg.

UPDATE
Echipamentul de care avea nevoie Marinela Moroşanu a fost cumpărat deja, în totalitate, de pe site-ul sportguru.ro, partenerul campaniei realizată de Antena 3 şi Observator, cu sprijinul Fundaţiei "Mereu Aproape". 

Vă mulţumim că aţi ales să fiţi Moş Crăciun pentru un campion. Pe site, puteţi dona în continuare pentru  alţi copii extrem de talentaţi, care au nevoie de sprijin pentru a face performanţă. 

×
Subiecte în articol: haltere
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close