Antena 3 CNN Life Pastele îngrașă sau te ajută să slăbești? Nutriționist: Doar consumate în acest mod devin un pericol

Pastele îngrașă sau te ajută să slăbești? Nutriționist: Doar consumate în acest mod devin un pericol

Cu toții știm că, atunci când vrem să dăm câteva kilograme jos, trebuie să stăm departe de orice conține carbohidrați, indiferent că vorbim despre pâine, dulciuri sau paste. Nutriționiștii sunt însă de părere că pastele, atâta vreme cât sunt consumate corect, nu reprezintă un pericol pentru siluetă.

Pastele îngrașă sau te ajută să slăbești? Nutriționist: Doar consumate în acest mod devin un pericol
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    21 Ian 2021   •   12:45

Potrivit nutriționiștilor, cele mai sănătoase paste sunt cele integrale. Acestea sunt bogate în fibre, mangan, seleniu, cupru și fosfor. 

Dacă sunt consumate în cantitate mare și foarte frecvent, pastele pot să îngrașe. Sunt o sursă de calorii cu multe glucide și, dacă nu suntem atenți la porție și frecvență, ne pot îngrășa. Mai mult de 150 g de paste la o masă, deja înseamnă exces.

Este ideal dacă le consumăm la masa de prânz, și nu să avem o porție mare de paste la cină. Contează mult și tipul de paste. Dacă sunt paste din făină albă, rafinată și fierte îndelung sunt un pericol mai mare decât pastele integrale fierte al dente.

Important este să avem o porție mică de paste, alături de multe legume și o sursă modestă de proteine. Asta ar fi rețeta ideală. Mare atenție și la sos pentru că acesta poate amplifica dezastrul, dacă este un sos alb, cu unt și brânză. Este mai bine să alegeți un sos simplu, pe bază de sos de roșii”, a declarat nutriționistul Ruxandra Pleșea. 

De câte ori pe săptămână este în regulă să consumăm paste?

”De 2-3 ori pe săptămână este în regulă să consumăm paste, în special la masa de prânz. Le dăm și copiilor tot paste integrale. Gustul nu diferă mult de pastele albe, dar e bine să și variem tipul de paste, să le dăm din făină de grâu sau făină de orez; varietatea contează pentru ei”, a mai spun nutriționistul. 

Ela Crăciun a exemplificat, pe blogul personal, și o astfel de rețetă de paste care nu reprezintă un pericol pentru siluetă. 

Ingrediente: 

227 gr de paste integrale
425 gr fasole neagră conservă, clătită și scursă de apă
340 gr boabe de porumb dulce organic
2 roșii, curățate de sâmburi și scurse
60 gr ceapă verde tocată cubulețe
80 gr măsline negre feliate
30 gr coriandru proaspăt tocat

Pentru dressing
255 gr iaurt fără grăsime, simplu
1 ardei iute chipote în sos adobo (sosul ăsta e o supă din legume și ierburi aromate, plus oțet și alte condimente)
2 linguri de miere de albine
1-2 linguri de zeamă de lime
1 linguriță de praf de ardei
½ linguriță de chimion
½ linguriță de organo uscat
1/8 linguriță paprika
1/8 linguriță de praf de ceapă
1/8 linguriță de praf de usturoi
Sare și piper după gust

×
Subiecte în articol: Paste Ruxandra Pleşea
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close