Antena 3 CNN Life Știinţă "Oficialii se ascund să recunoască asta". Milioane de oameni mor anual din această cauză, iar tu eşti implicat direct

"Oficialii se ascund să recunoască asta". Milioane de oameni mor anual din această cauză, iar tu eşti implicat direct

"Oficialii se ascund să recunoască asta". Milioane de oameni mor anual din această cauză, iar tu eşti implicat direct
de O.P.    |    25 Sep 2012   •   11:31

Aglomeraţie, claxoane, noxe, nervi întinşi la maximum, cozi uriaşe în trafic, betoane. Marile oraşe sunt foarte bogate în aceste "ingrediente" moderne, însă ele au un efect nociv asupra sănătăţii locuitorilor.

Potrivit unui studiu aprobat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 95% din locuitorii marilor oraşe sunt foarte afectaţi de poluarea în care trăiesc. "În ciuda îmbunătăţirii legislaţiei de mediu şi a unor succese obţinute în asigurarea calităţii aerului, cei mai mulţi locuitori ai Europei respiră un aer foarte poluat", se precizeaza în raportul AEE. "Poluarea aerului reduce în medie cu doi ani speranţa de viaţă în oraşele şi regiunile cele mai poluate", a declarat Jacqueline McGlade, presedinta acestei asociaţii.

Potrivit belgienilor de la 7sur7, cele mai multe riscuri pentru sănătate sunt legate de concentraţia de pulberi fine în suspensie, emise în special de traficul urban şi de industrie. Acestea sunt incluse printre factorii care stau la originea bolilor cardiace şi a celor respiratorii, inclusiv a cancerului pulmonar.

Cei mai uzuali indicatori de măsurare a concentraţiei de pulberi fine în suspensie sunt PM10 (particule mici, cu diametrul mai mic de 10 micrometri) şi PM 2,5 (particule foarte fine, cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri). Acestea din urmă sunt mai periculoase, deoarece pot patrunde adânc în ţesuturi.

Potrivit limitelor zilnice indicate de UE 21% din populatia urbană din Europa a fost supusă la concentraţii riscante pentru sănătate ale pulberilor fine PM10, iar în cazul pulberilor foarte fine PM2,5, cifra populaţiei expuse se ridica la 30%.






×
Subiecte în articol: poluare noxe OMS speranta de viata
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close