Antena 3 CNN Life Știinţă Pământul are un miez ascuns și nimeni nu știe exact ce este

Pământul are un miez ascuns și nimeni nu știe exact ce este

Noi cercetări indică un nucleu ascuns în miezul solid al Pământului. Natura exactă a acestuia este un mister, dar poate fi legată de schimbările din structura fierului la temperaturi și presiuni extreme, informează Live Science.

Pământul are un miez ascuns și nimeni nu știe exact ce este
Sursa foto: livescience.com
de Georgiana Adam    |    10 Mar 2021   •   23:38

Primele bănuieli că s-ar putea să fie ceva interesant ascuns în centrul miezului interior au apărut după 1980. Din cauză că nu se poate pătrunde la miezul interior, unde temperaturile se apropie de cele de la suprafața Soarelui, oamenii de știință se folosesc de undele generate de cutremure pentru a contura o structură a acestuia. Undele de la un cutremur de pe o parte a planetei sunt detectate pe cealaltă parte cu modificări subtile, pe care cercetătorii le interpretează pentru a creea o imagine a ceea ce au parcurs ele.

În mod pardoxal, undele care trec prin miez de la nord înspre sud călătoresc mai repede decât cele care trec prin miez paralele cu Ecuatorul. Nimeni nu știe de ce, spune Stephenson, dar este o descoperire importantă. Termenul tehnic pentru acest paradox este anizotropie.

„În ultimii 20 de ani a fost foarte, foarte neclar ce este cu acest semnal în datele de la centrul Pământului și de ce îl vedem”, afirmă Stephenson, potrivit livescience.com.

Studiul a fost publicat în Journal of Geophysical Resear

Alături de o echipă ea a colectat date de la 100.000 de unde de cutremur care au trecut prin acest nivel al miezului și au aplicat un algoritm inteligent care caută cea mai bună explicație fizică a ceea ce se petrece. Ceea ce au aflat este că în interiorul miezului interior, începând de la 650 km de la centrul Pământului, anizotropia pe parcursul mai lent nu mai este paralelă cu Ecuatorul, ci la 54 de grade.

„Nu este doar zgomot în date, ci este ceva acolo”

Pe măsură ce planeta se răcește, miezul interior se răcește și se dilată, spune Stepenson, așa că structura sa interioară poate avea o legătură cu modul în care fierul cristalizează în răcire, sau se poate datora modului de comportament al metalului la temperaturi și presiuni mari.

„Este cu adevărat important de înţeles miezul”

Este important de înțeles miezul, spune Stephenson, deoarece mișcările lui produc câmpul magnetic al Pământului. Acesta, la rândul lui, apără Pământul de curenții de particule venite dinspre Soare. Această protecție a permis evoluția vieții.

Imaginile spectaculoase cu pământul poti fi văzute AICI

×
Subiecte în articol: Terra miez ascuns
Parteneri
Şeful Casei de pensii: Bani în plus pentru pensionari, în octombrie
x close