Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Alimentul sănătos, care trebuie consumat cel mult o dată pe săptămână

Alimentul sănătos, care trebuie consumat cel mult o dată pe săptămână

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 07:00 02 Mai 2025 Modificat la 07:00 02 Mai 2025
ficat pe farfurie alaturi de rosii si ceapa
Deși este o sursă bună de proteine și minerale, ficatul este extrem de bogat în colesterol și mai ales în vitamina A

Pateul de ficat pe pâine este o alegere populară pentru prânzuri rapide, cine ușoare sau chiar ca aperitiv înainte de o masă principală. Însă experții trag un semnal de alarmă: dacă este preparat din ficat, ar putea fi cazul să reducem consumul, scrie getsurrey.com.

Ficatul, indiferent dacă este servit clasic sau sub formă de pate, poate deveni riscant pentru sănătate. Asta deoarece, deși este o sursă bună de proteine și minerale, este extrem de bogat în colesterol și mai ales în vitamina A.

De ce este vitamina A în exces o problemă

Potrivit organizației Heart UK, deși ficatul este o carne slabă și săracă în grăsimi saturate, conține cantități mari de fier, cupru, zinc și vitaminele A, B și D. Totuși, consumul frecvent poate duce la o acumulare excesivă de vitamina A în organism, ceea ce poate afecta sănătatea.

„Pentru unele persoane, consumul regulat de ficat poate duce la o acumulare periculoasă de vitamina A în corp”, avertizează specialiștii.

„Guvernul recomandă să nu se consume mai mult de o porție pe săptămână de ficat sau pate de ficat.”

Pentru femeile însărcinate sau care încearcă să rămână însărcinate, recomandarea este clară: evitați complet ficatul, pateul de ficat și suplimentele care conțin vitamina A (retinol). Femeile aflate la menopauză ar trebui, de asemenea, să limiteze consumul la o porție pe săptămână.

Ce este vitamina A și la ce ajută

Vitamina A, cunoscută și sub denumirea de retinol, se găsește în ficat, dar și în alte alimente precum:

  • brânzeturi

  • ouă

  • pește gras

  • lactate

  • margarine fortificate

Aceasta are roluri esențiale, susținând sistemului imunitar, ajutând vederea pe timp de noapte și menținând sănătatea pielii și a mucoaselor (nas, gură etc.)

Riscurile consumului excesiv

Însă potrivit NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie), un aport zilnic mai mare de 1,5 mg (1.500 µg) de vitamina A, susținut pe o perioadă îndelungată, poate slăbi oasele și crește riscul de fracturi — mai ales în rândul femeilor în vârstă, deja vulnerabile la osteoporoză.

„Dacă mănânci ficat sau pate mai mult de o dată pe săptămână, este posibil să depășești această limită”, avertizează NHS.

„Evitați suplimentele care conțin vitamina A, inclusiv uleiul de ficat de pește, dacă aveți deja aport suficient din alimentație.”

Concluzie: moderația este cheia

Ficatul și produsele derivate pot face parte dintr-o dietă echilibrată, dar trebuie consumate cu măsură. În cele mai multe cazuri, o alimentație variată oferă suficientă vitamina A, fără a fi nevoie de suplimente. Iar dacă totuși preferi gustul bogat al pateului de ficat, ai grijă să nu transformi acest deliciu într-un pericol ascuns.

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close