Obiceiurile simple, dar sănătoase care te feresc de Ebola

de O.P.    |    08 Oct 2014   •   07:21
Obiceiurile simple, dar sănătoase care te feresc de Ebola
Contaminarea cu Ebola, în Spania, a unei asistente medicale a suscitat îngrijorare pe plan mondial, relatează marți AFP, care amintește că pentru prevenirea unor astfel de cazuri este nevoie de măsuri relativ simple (spălatul pe mâini ori dezinfectarea cu gel sau soluții hidroalcoolice), dar care trebuie să fie respectate cu rigurozitate. Este necesară, de asemenea, supravegherea apariției semnelor maladiei, mai ales febra, la un caz suspect.


O persoană nu este contagioasă atât timp cât nu manifestă simptomele în cauză. Acestea pot include febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, o stare de slăbiciune generală, diaree, vomă, lipsa poftei de mâncare și, uneori, sângerări.


Perioada de incubație a bolii este de la două până la 21 de zile.


Transmiterea virusului Ebola nu se face prin aer, ca în cazul gripei, ci prin contact direct cu fluide corporale provenite de la persoane bolnave sau prin contact cu instrumente medicale (ace de seringă etc.) sau obiecte (îmbrăcăminte) contaminate.


Sângele, materiile fecale și voma sunt cele mai contagioase fluide, subliniază Organizația Mondială a Sănătății (OMS).


Virusul a fost detectat în lapte matern, urină și spermă provenite de la persoane bolnave. Riscul transmiterii prin salivă este extrem de limitat, potrivit aceleiași organizații.

x close