Varza este o legumă bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi.
Hiperaciditatea gastrică, dar şi tulburările gastrice şi duodenale stau la baza apariţiei bolii de reflux gastroesofagian sau a altor boli şi determină apariţia simptomelor care ne afectează viața în mod direct.
Alimentaţia bogată în grăsimi și zaharuri, dar și consumul excesiv de alcool îşi lasă inevitabil urmele în noul an, iar ficatul este primul care semnalează apariţia unei probleme. Deşi este considerat „un organ tăcut” care nu produce simptome evidente, există câteva semnale care indică apariţia unei disfuncţionalităţi sau afecţiuni hepatice.
Un corp sănătos trebuie să fie condus de o minte sănătoasă, recomandă specialiştii care vin cu o serie de sfaturi pentru a ne proteja de depresie, oboseală, stres şi anxietate la început de an.
Depresia post-concediu afectează mii de oameni şi, spun psihologii, nu este o stare de spirit care să fie luată în râs. Vine cu randament scăzut la muncă şi o stare general proastă. Ca oamenii să nu cadă în depresie pe termen lung trebuie să respecte o serie de sfaturi de la specialişti.
Beneficiile fructului de kiwi sunt multiple şi importante. Chiar și coaja fructului are proprietăţi terapeutice excepţionale şi chiar poate fi consumată, dacă o spălăm foart bine.
Alimentele recomandate pentru a reveni din această perioadă de extravaganţă provin de pe masa centenarilor. Poké, o masă la modă, bogată în culori, arome, pare a fi un trend câştigător în masa detox pentru 2022.
Chiar dacă masa de sărbători este plină ochi cu bunătăţi, trebuie să avem mare grijă, atrag atenţia medicii nutriţionişti. Asta şi din prisma kilogramelor care se acumulează uşor, dar şi a problemelor digestive.
Studiile recente au arătat că preparatele pe bază de păpădie pot mări secreţia biliară de patru ori, potrivit Ghidului plantelor medicinale şi aromatice, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.
Dieta pentru boala hepatică grasă include o mulţime de fructe şi legume, plante cu conţinut ridicat de fibre (leguminoase şi cerealele integrale), puţin zahăr, sare, grăsimi trans, carbohidraţi rafinaţi şi grăsimi saturate.
Ceaiul de coada calului este recomandat pentru funcționarea normală a sistemului urinar, eficient în situațiile de incontinență urinară și pentru bolile de rinichi.
Ignama sălbatică este o plantă originară din America de Nord şi cea Centrală, utilizată foarte mult de azteci şi de mayaşi în scopuri medicale. Seamnănă cu cartoful dulce, dar este portocaliu închis şi suprafaţă maro, care arată că scoarţă de copac.
Cunoscut mai degrabă ca un condiment, această plantă este şi un remediu natural pentru tratarea unor afecţiuni precum bronșită, afecțiuni gastrointestinale, gută, dureri de stomac.
Fructul mai energizant ca o ceaşcă de cafea este bogat în fibre, "curăţă" toxinele din organism şi ne poate ajuta şi la îmbunătăţirea analizelor de sânge.
Planta superaliment utilă în diabet, ulcer şi slăbire are nişte seminţe cu un gust dulce-amărui, asemănător zahărului ars, şi un miros similar leuşteanului. Este cunoscută ca superaliment pentru beneficiile pe care le aduce sănătăţii.
Poate v-ați întrebat de multe ori ce conțin jeleurile sau bomboanele gumate astfel încât ajung să fie și delicioase, dar și foarte aspectuoase. Dar de ce strălucesc de fapt jeleurile?
Sfecla roșie poate fi consumată pe tot parcursul anului, inclusiv în sezonul rece, putând fi ușor procurată și utilizată ca și aliment atât în stare crudă, cât și gătită tradițional. Aceasta reprezintă un supliment nutritiv miraculos pentru organism.
Bradul are potențial alergen şi poate crea probleme pentru cei alergici. Numeroase forme de mucegai sunt găzduite în trunchiul și acele bradului. La căldură, aceste culturi de mucegai dezvoltă spori, microorganisme cu potențial alergen de risc înalt.
Socul are efecte terapeutice și poate fi folosit în prevenirea și tratarea unui larg arsenal de afecțiuni. Frunzele au acțiune laxativă, florile șunt diuretice și sudorifice, fructele vitaminizante și antinevralgice iar scoarța este bogată în substanțe diuretice.
Constipația poate ascunde boli grave sau o alimentație dezechilibrată fără fibre. Există câteva remedii pe bază de plante medicinale, fructe şi legume care pot ajuta în rezolvarea pe moment a acestei probleme.
Leguma care reduce inflamaţia şi susţine somnul sănătos este una din acele legume pe care orice gospodină ar trebui să le aibă în frigider sau în congelator.
Datorită compoziţiei bogate în elemente esenţiale imunostimulante, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cătina albă intervine în toate etapele procesului de apărare şi fortifică toate liniile imunitare.