Antena 3 CNN Mediu Biodiversitate Legea care extinde perioada de vânătoare a cormoranului mare, întoarsă în Parlament de Klaus Iohannis: "Poate afecta negativ aceste păsări"

Legea care extinde perioada de vânătoare a cormoranului mare, întoarsă în Parlament de Klaus Iohannis: "Poate afecta negativ aceste păsări"

Președintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii care extinde perioada de vânătoare a cormoranului mare la tot parcursul anului.

Legea care extinde perioada de vânătoare a cormoranului mare, întoarsă în Parlament de Klaus Iohannis: "Poate afecta negativ aceste păsări"
Sursa foto: Facebook/ Administrația Parcul Natural Văcărești
de Mia Lungu    |    19 Iun 2023   •   12:23

"Este susceptibilă de a afecta această specie prin vulnerabilizarea puilor, precum și alte specii de păsări.", spune Klaus Iohannis, despre legea care ar fi permis vânarea cormoranului mare pe tot parcursul anului.

"Legea are ca obiect de reglementare modificarea pct. 10 al lit. B din anexa nr. 1 la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare.

Prin modificările propuse este extinsă perioada de vânătoare a cormoranului mare (Phalacrocorax carbo sinensis), de la intervalul 1 septembrie – 28 februarie la tot parcursul anului. Menționăm că, prin Legea nr. 74/2020 pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 şi pentru completarea anexei nr. 5C la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, specia Phalacrocorax carbo sinensis (cormoranul mare) a fost introdusă în Anexa nr. 1 la litera B

din Legea nr. 407/2006, cu o perioadă de vânătoare stabilită în intervalul 1 septembrie - 28 februarie", arată Klaus Iohannis.

Președinția amintește că, la nivel european, Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice, Directiva „Păsări” se referă la conservarea tuturor speciilor de păsări care se găsesc în stare sălbatică pe teritoriul european al statelor membre în care este aplicabil tratatul, inclusiv la această specie (cormoranul mare), și reglementează protejarea, gestionarea și controlul asupra acestor specii. De asemenea, stabilește normele pentru exploatarea acestora.

Citește și: Ministrul Agriculturii: România a cerut o derogare la Comisia Europeană pentru reducerea efectivelor de cormorani

"Vânarea cormoranilor mari în timpul sezonului de cuibărit poate afecta negativ aceste păsări"

"Apreciem că extinderea intervalului de vânare a cormoranului mare pe tot parcursul anului, deci inclusiv în perioada de reproducere, este susceptibilă de a afecta această specie prin vulnerabilizarea puilor, precum și alte specii de păsări.

Cormoranul mare trăiește/ cuibărește în strânsă legătură cu alte specii de păsări, unele dintre ele cu regim special de protecție conform Directivei 2009/147/CE. Vânarea cormoranilor mari în timpul sezonului de cuibărit poate afecta negativ aceste păsări și, în mod special, pelicanul creț sau cormoranul mic.

În ceea ce privește cormoranul mic, există în procesul de vânătoare un risc crescut de confundare cu cormoranul mare. Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea anexei nr. 1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006", se arată în finalul comunicatului.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close