Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală Europa trebuie să se pregătească pentru schimbări catastrofale ale climei. Avertismentul Agenției de Mediu a UE

Europa trebuie să se pregătească pentru schimbări catastrofale ale climei. Avertismentul Agenției de Mediu a UE

Europa trebuie să se pregătească pentru schimbări catastrofale ale climei. Avertismentul a fost tras de Agenția de Mediu a UE. Specialiștii solicită autorităților să ia măsuri urgente.

Europa trebuie să se pregătească pentru schimbări catastrofale ale climei. Avertismentul Agenției de Mediu a UE
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    11 Mar 2024   •   14:16

Țările din Europa ar trebui să se pregătească pentru fenomene "catastrofale", de la inundații majore până la valuri de căldură fără precedent, a anunțat luni Agenția de Mediu a UE, potrivit Reuters.

Factorii politici trebuie să elaboreze noi planuri pentru a aborda provocările, a transmis organismul cu sediul la Copenhaga în prima sa analiză la nivel european a riscurilor legate de climă.

Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, încălzindu-se cu o rată de două ori mai mare decât la nivel global, a mai transmis agenția. 

Specialiștii cred că valoarea daunelor poate fi micșorată dacă se iau măsuri urgente. În caz contrar, majoritatea celor 36 de riscuri climatice cu care se confruntă Europa ar putea atinge "niveluri critice sau catastrofale" în acest secol. Acestea includ riscuri pentru sănătate, producția de culturi și infrastructură.

Într-un scenariu pesimist, până la sfârșitul secolului, "sute de mii de oameni ar putea muri din cauza valurilor de căldură, iar pierderile economice numai din cauza inundațiilor de coastă ar putea depăși valoarea de 1 trilion de euro pe an".

Pierderile provocate de fenomenele meteo extreme au costat UE aproximativ 650 de miliarde de euro din 1980 până în 2022.

×
Subiecte în articol: agenția de mediu UE Europa clima
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close